Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium kozijnen

Aluminium is één van de meest gekozen materialen voor kozijnen, en terecht. Aluminium kozijnen zijn duurzaam, kleurvast, onderhoudsarm en bieden een brede waaier aan keuzemogelijkheden. Welke uitvoeringen bestaan er allemaal? En hoeveel kosten aluminium kozijnen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Uitvoeringen aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen prijs
Onderhoud alu kozijnen
Vergelijking: alu of ander materiaal?
Inspiratie en voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom aluminium kozijnen kiezen?

Aluminium kozijnen passen niet alleen bij elke woningstijl, ze zijn ook verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. Je kan zo’n aluminium raamkozijn dus volledig aanpassen aan jouw wensen. Daarnaast kan je ook rekenen op de volgende voordelen wanneer je voor kozijnen in aluminium kiest:

 • Lange levensduur: met een levensduur van maar liefst 50 jaar zijn aluminium kozijnen erg duurzaam. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, verkleuring door de zon, krassen en roestplekken. Kies wel voor hoogwaardig aluminium en een kwalitatieve plaatsing van je kozijnen door een ervaren vakman.
 • Onderhoudsarm: aluminium profielen vereisen zeer weinig onderhoud. Het volstaat om ze 2 à 4 keer per jaar te reinigen met een zachte doek en een neutraal schoonmaakmiddel.
 • Veel constructiemogelijkheden: met kozijnen in aluminium zijn grote overspanningen mogelijk. Deze profielen hebben namelijk een groot draagvermogen, waardoor je met slanke kozijnen grote raampartijen kan creëren.
 • Goede isolatiewaarden: aluminium kozijnen bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie, zeker wanneer je ze combineert met hoogrendementsglas.
 • Brand- en inbraakwerend: aluminium is niet brandbaar. Daarnaast biedt dit materiaal ook bescherming tegen inbrekers: het is namelijk niet geluidloos te doorboren.

Interesse in aluminium kozijnen? Dan is het een goed idee om voorstellen van verschillende vakmannen te vergelijken. Zo krijg je een idee van de mogelijkheden, prijzen, uitvoeringstermijnen, … Vraag vrijblijvend voorstellen aan via onze offerteservice.

voorbeeld aluminium kozijnen

 

Uitvoeringen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn verkrijgbaar in heel wat uitvoeringen. Of jouw voorkeur nu uitgaat naar een moderne, landelijke of industriële look, je vindt ongetwijfeld de kozijnen die jouw woning vervolmaken. Hieronder vind je een overzicht van de keuzes die je moet maken wanneer je kozijnen in aluminium laat plaatsen:

 1. Type kozijn

  Met aluminium kozijnen kan je alle kanten op. Of je nu op zoek bent naar vaste kozijnen, draaikiepkozijnen of een schuifpui, het is allemaal mogelijk. Aluminium is namelijk erg licht en sterk tegelijkertijd, waardoor zowel kleine als grote raampartijen mogelijk zijn.

 2. Kleur

  Kozijnen in aluminium zijn verkrijgbaar in elke gewenste kleur. Je hebt niet alleen de keuze uit alle RAL-kleuren, ook steellook kozijnen behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de behandeling (anodiseren of poedercoaten) verkrijg je exact de kleur die jij voor ogen hebt.

 3. Structuur

  Verkies je een gladde afwerking of eerder een ruwere, korrelige structuur die wordt verkregen met een structuurlak? Afhankelijk van jouw voorkeur wordt de gewenste structuur aangebracht op jouw aluminium raamkozijn.

 4. Glansgraad

  De behandeling van jouw aluminium kozijnen (anodiseren of poedercoaten) bepaalt ook hun glansgraad. De keuze beperkt zich niet enkel tussen mat of hoogglans. Ook geborstelde aluminium ramen met steellook zijn een optie.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? een ervaren installateur adviseert je graag over alle mogelijkheden en uitvoeringen en helpt je bij het maken van de juiste keuze op maat van je wensen en noden. Via de offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je gericht advies, prijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start jouw aanvraag hier.

 

Aluminium kozijnen prijs

De prijs van jouw aluminium kozijnen varieert van € 600 tot 1.500 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten hangen dan ook af van diverse factoren: de afmetingen van de kozijnen, het type beglazing, het type kozijnen (vast kozijn, draaikiepkozijn, schuifpui), … Ook het merk van de kozijnen heeft een invloed op de uiteindelijke kostprijs. Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen:

Type aluminium kozijnGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijn€ 600 - 900
Draaikiepkozijn/valkozijn€ 800 - 1.100
Schuifpui€ 1.350 - 1.500

TIP: een ervaren installateur bezorgt je graag de exacte prijs voor jouw project. Aangezien de kosten kunnen verschillen per vakman, vraag je best offertes aan bij verschillende specialisten. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Onderhoud alu kozijnen

Kozijnen in aluminium zijn niet alleen kleurvast en krasvrij, ze zijn ook uitstekend bestand tegen vuil en vocht. Je hoeft ze dus nooit opnieuw te schilderen of lakken. Kozijnen in dit sterke, stevige materiaal zijn dan ook zeer onderhoudsarm. Het volstaat om ze 2 à 4 keer per jaar te reinigen met een zachte doek en een neutraal schoonmaakmiddel.

 

aluminium kozijn keuken

 

Vergelijking: alu kozijnen of ander materiaal?

Aluminium is niet het enige materiaal waaruit je je kozijnen kan laten maken. Ook hout, PVC en staal zijn populaire keuzes. Maar welk materiaal kies je nu best? Een korte vergelijking:

 

1. Aluminium of kunststof kozijnen?

Kenmerkend voor zowel alu kozijnen als kunststof kozijnen is hun onderhoudsvriendelijkheid. Beide materialen zijn kleurvast, krasvrij en bestand tegen alle weersomstandigheden. Het volstaat om ze enkele keren per jaar te reinigen om hun levensduur te verlengen. Wat is dan het voordeel van aluminium tegenover kunststof? Aluminium kozijnen bieden meer constructiemogelijkheden. Wil je bv. graag een glasgevel? Dan is aluminium het meest geschikte materiaal. Is de prijs doorslaggevend? Dan komen kunststof kozijnen als winnaar uit de bus. Deze zijn namelijk tot 30% goedkoper dan aluminium kozijnen.

 

2. Aluminium of houten kozijnen?

Twijfel je tussen aluminium en houten kozijnen? Wanneer onderhoudsgemak doorslaggevend is, is aluminium de beste keuze. Ook heb je bij alu kozijnen meer constructiemogelijkheden, wat interessant is wanneer je grote raampartijen wil laten plaatsen. Hout heeft dan weer een natuurlijke uitstraling waar weinig andere materialen tegenop kunnen. Houten kozijnen hebben ook een betere isolatiewaarde.

 

3. Aluminium of stalen kozijnen?

Zowel aluminium als stalen kozijnen bieden heel wat constructiemogelijkheden. Genieten grote raampartijen je voorkeur? Dan zit je met beide materialen goed. Het grote voordeel van aluminium? Het is een stuk goedkoper dan staal. Bovendien hebben kozijnen in aluminium een betere isolatiewaarde dan stalen kozijnen. Ben je helemaal verknocht aan de authentieke look van stalen kozijnen, maar blijft het hoge prijskaartje een struikelblok? Dan kan je ook kiezen voor alu kozijnen met steellook. Zo combineer je het uitzicht van staal met alle fijne voordelen van aluminium.

TIP: een ervaren installateur helpt je graag een keuze te maken tussen de verschillende materialen. Op maat van jouw project stelt hij het meest geschikte materiaal voor. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Welke beglazing voor je kozijnen?

Er wordt vaak verwezen naar de isolatiewaarde van aluminium kozijnen, maar die is eigenlijk relatief. De grootste winst op vlak van thermische en akoestische isolatie boek je met isolerende beglazing. Daarom worden nieuwe kozijnen meestal samen geplaatst met nieuwe beglazing. Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Dubbel glas: standaard dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten. Daartussen bevindt zich een spouw met lucht. Dit type beglazing is intussen verouderd en wordt dan ook niet meer aanbevolen op vlak van thermische en akoestische isolatie.
 • Hoogrendementsglas: ook dit type beglazing bestaat uit 2 glasplaten. De spouw is echter niet gevuld met lucht, maar met een edelgas (argon of krypton) én er zijn 1 of 2 coatings aangebracht die de warmte binnenhouden. Je kan kiezen uit HR, HR+ of HR++.
 • Driedubbel glas: deze beglazing bestaat uit maar liefst 3 glasplaten en biedt momenteel de beste isolatiewaarden.

TIP: laat je bij de keuze van de juiste beglazing adviseren door een professionele installateur. Hij geeft je graag meer uitleg over alle mogelijkheden en geeft advies op maat van jouw project. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs via onze offerteservice.

 

Inspiratie en voorbeelden

Ben je benieuwd naar hoe anderen alu kozijnen in hun woning hebben geïntegreerd? Je vindt hieronder enkele voorbeelden van geslaagde realisaties waarin de kozijnen volledig tot hun recht komen.

 

1. Zwarte aluminium schuifpui

Aluminium ramen

Bovenstaande realisatie toont aan dat je dankzij een schuifpui ook kleine ruimtes laat baden in het licht. De aluminium kozijnen in het zwart geven een strakke, moderne toets aan het interieur, wat mooi in evenwicht wordt gebracht door de warme, houten accenten.

 

2. Serre met aluminium kozijnen

Serre aluminium

Dankzij de grote draagkracht van aluminium zijn grote overspanningen mogelijk. Aluminium kozijnen zijn dan ook uiterst geschikt voor serres en tuinkamers. Bovenstaand voorbeeld toont ook aan dat alu kozijnen niet alleen gekozen worden voor moderne, strakke woonstijlen. Ook in een landelijk interieur past dit materiaal perfect.

 

3. Aluminium schuifpui in natuurlijke omgeving

Aluminium schuifpui

Kozijnen in aluminium zijn dankzij hun vele constructiemogelijkheden en grote overspanningen ideaal om je interieur in verbinding te brengen met de tuin. Een schuifpui zorgt voor rechtstreeks contact met de omgeving en brengt natuurlijk daglicht naar binnen.

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.