Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten kozijnen 2024 [overzicht]

Ben je bezig met een nieuwbouwproject of een grondige renovatie? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten voor kozijnen. Die prijzen hangen vooral af van je keuzes op vlak van materiaal, beglazing, type kozijn, de installateur met wie je samenwerkt, … Wat kost een kozijn in 2024 ongeveer? En hoe kan je vermijden dat die kosten te hoog oplopen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde kosten nieuwe kozijnen
Kosten kozijnen per materiaal
Andere kostenbepalers
Kozijnen subsidies 2024

Hoe kosten kozijnen inperken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Wat kosten nieuwe kozijnen in 2024?

Wil je kozijnen plaatsen in je nieuwbouwwoning? Of zijn je huidige kozijnen na 10 à 15 jaar aan vervanging toe? De kosten voor nieuwe kozijnen in een gemiddelde rijtjeswoning bedragen zo’n € 7.500 à 15.000, excl. btw en incl. plaatsing. Voor halfopen bebouwingen of vrijstaande huizen liggen die prijzen uiteraard hoger. Dan mag je rekenen op gemiddeld € 15.000 à 30.000, excl. btw en incl. plaatsing.

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten voor raam- en deurkozijnen:

 

Kosten raamkozijnen

De kosten voor nieuwe raamkozijnen hangen in de eerste plaats af van het gekozen materiaal en het type kozijnen. De richtprijzen per m² op een rij:

Type kozijnMateriaalPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Alu€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Alu€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Alu€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200
Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor jouw raamkozijnen? Ontvang meerdere offertes van gespecialiseerde installateurs en vergelijk prijzen. Zo kan je tot 30% besparen. Start je aanvraag hier.

 

Kosten deurkozijnen

De kosten voor nieuwe deurkozijnen zijn vooral gebaseerd op het gekozen materiaal. Een kort overzicht van de gemiddelde richtprijzen voor nieuwe deuren per materiaal:

Type deurkozijnMateriaalPrijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard buitendeurKunststof€ 1.800 - 3.500
Hout€ 2.000 - 4.000
Alu€ 2.200 - 4.500
Staal € 3.000 - 6.000
Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor jouw deurkozijnen? Ontvang meerdere offertes van gespecialiseerde installateurs en vergelijk prijzen. Zo kan je tot 30% besparen. Start je aanvraag hier.

 

Kosten kozijnen per materiaal

Wat kost een kozijn gemiddeld? Om die prijs correct in te schatten, kijk je eerst naar het materiaal. Zo liggen de kosten voor kunststof kozijnen gemiddeld flink lager dan de kosten voor kozijnen in aluminium of staal. Maar op welke kozijnen kosten mag je nu ongeveer rekenen per materiaal? Een kort overzicht!

 

1. Kosten kunststof kozijnen

kunststof kozijnen kosten

Heb je een beperkter budget? Dan kom je al snel uit bij kozijnen in kunststof. Met kwalitatieve PVC ben je met dit soort kozijnen namelijk zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Gemiddeld zijn kunststof kozijnen namelijk 15% goedkoper dan hout en zelfs 20 à 30% goedkoper dan aluminium. Bovendien gaat hoogwaardige PVC ook lang mee, vergt het amper onderhoud, ben je zeker van goede isolatiewaarden, …

Kosten kunststof raamkozijnen: € 250 à 1.000 per m², afh. van het type kozijn (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten kunststof deurkozijn: € 1.800 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Kosten houten kozijnen

kosten houten kozijnen

Voor houten kozijnen betaal je gemiddeld zo’n 15% meer dan voor kozijnen in kunststof. Daar staat natuurlijk wel die ongeëvenaarde charme van een echt natuurproduct tegenover. Kortom, verlang je naar een natuurlijke uitstraling van je woning? Dan zijn kozijnen in hout die extra investering zeker waard. Bovendien halen kozijnen in hout ook de beste isolatiewaarden. Enige nadeel: ze vergen extra onderhoud na verloop van tijd.

Kosten houten raamkozijnen: € 450 à 1.250 per m², afh. van het type kozijn (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten houten deurkozijn: € 2.000 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Kosten aluminium kozijnen

aluminium kozijnen kosten

Wil je vooral grote raampartijen creëren met veel natuurlijke lichtinval? Dan zijn kozijnen in aluminium een interessante optie. Dit metaal is namelijk enorm sterk en licht tegelijk. Dankzij die combinatie zijn grote overspanningen met slanke, elegante profielen mogelijk. Bovendien is aluminium inbraak- en brandwerend, zijn er tal van uitvoeringen, … Let wel: de kosten van aluminium kozijnen liggen ongeveer 15% hoger dan voor hout en ongeveer 30% hoger dan voor kunststof.

Kosten aluminium raamkozijnen: € 600 à 1.500 per m², afh. van het type kozijn (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten aluminium deurkozijn: € 2.200 à 4.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

4. Kosten stalen kozijnen

kosten stalen kozijnen

Het meest luxueuze materiaal voor kozijnen is ongetwijfeld staal. Dit metaal is erg sterk en biedt de meeste constructiemogelijkheden (gebogen vormen, decoratieve effecten, kleine onderverdelingen met slanke profielen, …). Aan die tijdloze klasse van staal hangt wel een hoog prijskaartje. De kosten voor stalen kozijnen liggen gemiddeld 30% hoger dan voor aluminium. Staal is daarmee het duurste materiaal op de markt. Tip: hou je van die industriële uitstraling, maar beschik je niet over het vereiste budget? Dan zijn aluminium kozijnen met een steel look ook een optie.

Kosten stalen raamkozijnen: € 750 à 2.200 per m², afh. van het type kozijn (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten stalen deurkozijn: € 3.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Andere kostenbepalers voor kozijnen

Je kozijnen kosten hangen in grote mate af van het gekozen materiaal. Maar uiteraard bepalen ook nog andere factoren de uiteindelijke kostprijs van jouw kozijnen. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Type kozijn

De kosten van raamkozijnen verschillen ook behoorlijk afhankelijk van het type. De meest budgetvriendelijke optie is uiteraard een vast kozijn dat je niet kan openen. Draaikiepkozijnen zijn al iets duurder en de kosten voor een schuifpui liggen uiteraard het hoogst. Ook bij deurkozijnen kunnen de prijzen behoorlijk variëren op dit vlak. Kies je bijvoorbeeld voor een standaard buitendeur of voor een duurdere veiligheidsdeur?

 

2. Type beglazing

Op vlak van isolatie zijn je raamprofielen belangrijk, maar nog essentiëler is de keuze voor de beglazing. Sowieso neem je best geen standaard dubbel glas meer, maar eerder hoogrendementsglas. Dat isolatieglas isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Er bestaan ook verschillende varianten, elk met hun eigen prijs. Wil je zo energieneutraal mogelijk bouwen/renoveren? Dan is er ook nog driedubbel glas. Door de 3 glasplaten haalt dit type beglazing de beste isolatiewaarden, maar de kosten liggen ook het hoogst.

 

3. Plaatsing

De kosten voor het plaatsen of vervangen van kozijnen kunnen variëren naargelang de moeilijkheidsgraad van de werken. Zo is het plaatsen van een schuifpui complexer dan de montage van een vast kozijn. Ook het aantal verdiepingen van je woning speelt een rol. Kortom, hoe moeilijker de plaatsing, hoe hoger de arbeidskosten van je vakman kunnen oplopen. Afhankelijk van de ervaring van een specialist kan zijn uurloon variëren van 25 tot 50 euro. Ook de verplaatsingskosten kunnen verschillen.

 

4. Afwerking

Ten slotte hangen de uiteindelijke kosten van je kozijnen ook af van de afwerkingsgraad die je kiest. Ga je voor een basic uitvoering of kies je voor design handgrepen? Wil je een bepaald motief in de houten raamprofielen laten aanbrengen? Ga je voor een specifieke onderverdeling van het raamvlak? Dergelijke keuzes kunnen de kozijnen kosten nog behoorlijk doen oplopen.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen!

Wil je geen onnodige extra kosten voor je kozijnen betalen? Contacteer dan zeker meerdere specialisten actief in je buurt en vergelijk grondig hun prijsvoorstellen. Bovendien krijg je zo ook een beter zicht op de mogelijkheden voor jouw kozijnen, de uitvoertermijnen van je project, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij kozijnspecialisten in je buurt!

 

Kozijnen subsidies 2024

Nieuwe kozijnen zijn sowieso een rendabele investering. Je verlaagt je energierekening en verhoogt je wooncomfort en de waarde van je woning. Bovendien kan je de kosten van je project ook nog flink drukken met meerdere subsidies voor kozijnen. Een kort overzicht:

 • ISDE voor kozijnen: voor het plaatsen van nieuwe kozijnen met isolerend glas maak je aanspraak op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
 • SVVE voor kozijnen: als Vereniging van Eigenaars (VvE) kom je in aanmerking voor de Subsidie voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE) voor nieuwe kozijnen. Net als bij de ISDE kan je een aanvraag doen voor 1 of meer energiebesparende maatregelen. Vraag je subsidie aan voor 2 of meer isolatiemaatregelen? Dan verdubbelt het subsidiebedrag.
 • Energiebespaarlening: zowel particulieren als VvE’s kunnen bij het Nationaal Warmtefonds tegen een aantrekkelijke rentevoet geld lenen om hun nieuwe kozijnen te financieren. Bovendien blijft deze rentevoet dezelfde gedurende de volledige looptijd van je lening.
 • Gemeentelijke subsidie: tot slot reiken ook bepaalde gemeentes nog subsidies uit voor het plaatsen van nieuwe kozijnen. Let op: de voorwaarden, bedragen, … kunnen wel verschillen van gemeente tot gemeente. Je doet dus best navraag bij je eigen gemeente.

 

BELANGRIJK: vraag advies aan een specialist!

Wil je zeker zijn dat je geen kozijnen subsidie misloopt? Vraag dan zeker advies aan een professionele vakman. Die is goed op de hoogte over de voorwaarden, bedragen en de aanvraagprocedure. Bovendien bezorgt zo’n specialist je ook alle nodige documenten om je kozijnen subsidie snel en correct aan te vragen. Zo kan je op je beide oren slapen!

Kozijnspecialisten actief in je buurt contacteren? Dat kan snel en vrijblijvend via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

Hoe kosten kozijnen inperken?

Nieuwe kozijnen vormen een behoorlijke hap uit je budget. Gelukkig kan je door enkele slimme keuzes de kosten voor je kozijnen binnen de perken houden. We geven je graag enkele belangrijke tips mee:

 1. TIP: maak gebruik van de kozijnen subsidies

  De Nederlandse overheid stimuleert de investering in energiebesparende maatregelen, waaronder nieuwe kozijnen met isolatieglas. Wil je zeker zijn dat je je ISDE of SEEH voor kozijnen niet misloopt? Vraag dan advies over deze kozijnen subsidies aan je vakman. Dankzij deze financiële voordelen kan je je kosten voor kozijnen flink drukken.

 2. TIP: vergelijk verschillende kozijnspecialisten

  Wil je zeker zijn dat je met de juiste, gespecialiseerde vakman in zee gaat? Vergelijk dan grondig de voorstellen van meerdere installateurs. Zo kan je hun adviezen naast elkaar leggen, maar ook alle kostenposten op hun offertes, welke werken inbegrepen zijn en welke niet, … Kies ook altijd voor een vakman in je buurt. Zo vermijd je hoge verplaatsingskosten.

 3. TIP: kies voor het juiste kozijn op de juiste plaats

  Samen met je installateur denk je best goed na over welk type kozijn je waar in je woning plaatst. Je hebt bv. meestal niet overal een duurder draakiepkozijn nodig. Op sommige locaties in je woning kan een goedkoper vast kozijn volstaan. Ook op die manier vermijd je onnodige kozijnen kosten.

 4. TIP: denk aan de prijs-kwaliteitsverhouding

  Is je budget beperkt? Kies dan voor kozijnen in PVC. De kosten voor kunststof kozijnen zijn namelijk lager dan voor andere materialen. En met hoogwaardige kunststof ben je altijd zeker van een lange levensduur, goede isolatiewaarden, amper onderhoud, … Kortom, de prijs-kwaliteitsverhouding van kwalitatieve kunststof kozijnen is niet te kloppen.

 5. TIP: driedubbel glas is zeker geen must

  Het klopt: de beste isolatiewaarden behaal je met driedubbel glas. Maar dit type beglazing is geen absolute vereiste. Met gewoon hoogrendementsglas vermijd je ook al efficiënt warmteverlies én het is bovendien goedkoper dan triple glas. Vraag zeker naar de mogelijkheden en de bijhorende prijzen bij je kozijnspecialist.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project? Contacteer dan vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt en vergelijk gericht hun voorstellen. Start je aanvraag hier!

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.