Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stalen kozijnen

Industrieel, landelijk, modern, …: stalen kozijnen passen bij elke woningstijl. Ze hebben naast hun unieke uitstraling ook nog heel wat andere voordelen. Denk maar aan hun mechanische sterkte, uitgebreide constructiemogelijkheden en lange levensduur. Maar wat kosten deze kozijnen? Hoe onderhoud je ze? Welke uitvoeringsmogelijkheden zijn er en wat zijn de mogelijke alternatieven? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Stalen kozijnen kosten
Onderhoud stalen kozijnen
Vergelijking: staal of andere materiaal?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom kiezen voor stalen kozijnen?

Stalen kozijnen winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dat ligt niet alleen aan hun authentieke uitstraling en de unieke touch die ze aan je woning geven. Er zijn ook nog tal van andere voordelen als je kiest voor een kozijn uit staal:

 • Sterk: staal is 1 van de sterkste materialen op de markt en heeft een erg grote stabiliteit. Zo kunnen zelfs heel fijne stalen profielen veel gewicht dragen. Dat maakt dit materiaal ideaal voor grote raampartijen, glasgevels, …
 • Brand- en inbraakwerend: net omdat dit materiaal zo sterk is, beschermt een stalen deur of kozijn goed tegen inbraken. Bovendien zijn stalen kozijnen ook nog eens brandveilig.
 • Onderhoudsarm: nog een groot voordeel is dat stalen kozijnen amper onderhoud nodig hebben. Ze af en toe reinigen met een natte doek en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat al.
 • Lange levensduur: staal gaat gemiddeld 50 jaar mee. Het heeft dus een lange levensduur, wat het een duurzaam materiaal maakt. Bovendien is staal ook nog eens recycleerbaar.
 • Uitgebreide constructiemogelijkheden: tot slot brengt de sterkte van staal ook nog veel constructiemogelijkheden met zich mee. Zo kan je bv. kiezen voor gebogen vormen of decoratieve effecten voor je stalen binnendeurkozijn, wat bij andere materialen dan weer moeilijker is.

Stalen kozijn laten plaatsen? Doe een beroep op een professionele installateur. Via onze gratis offerteservice kom je in contact met 2 à 3 vakmannen die je advies op maat geven en zorgen voor een correcte plaatsing. Start je aanvraag hier.

stalen kozijnen

 

Uitvoeringen stalen kozijnen

Stalen kozijnen vind je in een brede waaier aan uitvoeringen. Je kan je stalen kozijn dan ook helemaal laten ontwerpen op basis van jouw wensen en budget. We geven een overzicht van de keuzes die je kan maken:

 

 1. Type kozijn

  Doordat staal een ijzersterk materiaal is, kan je er ook allerlei soorten kozijnen in vervaardigen. Denk maar aan vaste kozijnen, schuifpuien en draaikiepramen. Maar ook taatsdeuren of traditionele scharnierdeuren. De waaier aan mogelijkheden is heel breed.

 2. Staaldikte

  Ook belangrijk om over na te denken is de dikte van je stalen kozijn. Heb je bijvoorbeeld wat extra stevigheid nodig voor je constructie? Dan kan je kiezen voor een kozijn met een staaldikte van 2 mm. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor staal van 1 of 1,5 mm dik.

 3. Kleur

  Hoewel stalen kozijnen in donkere of aardekleuren meestal de voorkeur krijgen, is staal ook in talloze andere kleuren beschikbaar. Zo kan je ze ook in alle RAL-kleuren vinden dankzij een laag lak of poedercoating.

 4. Afwerking

  Tot slot zijn er nog tal van manieren om je stalen kozijnen af te werken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je staal te poedercoaten, te verzinken, natlakken of stralen. Elke optie geeft aan jouw stalen kozijn een andere glansgraad en uitstraling.

Hoe maak ik de juiste keuzes bij de aanschaf van mijn stalen kozijn? Vergelijk daarvoor zeker meerdere voorstellen van kozijnspecialisten. Zij overlopen uitgebreid alle mogelijkheden en uitvoeringen voor je stalen kozijn en adviseren je bij je keuze. Zo kan jij uitgebreid vergelijken en de beste keuze maken. Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende vakmannen.

 

Stalen kozijnen kosten

Stalen kozijnen zijn gemiddeld iets duurder dan de andere materialen. Voor een stalen kozijn mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 750 à 2.200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Die prijs varieert afhankelijk van het type kozijn, de afmetingen, het type beglazing, de afwerking… Een stalen pui zal je bijvoorbeeld meer kosten dan stalen vaste ramen. Hieronder vind je enkele richtprijzen per type kozijn:

Type stalen kozijnGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast kozijn€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijn€ 950 - 1.300
Schuifpui€ 1.650 - 2.200

LET OP: de prijzen voor je stalen kozijn kunnen ook verschillen van specialist tot specialist. Daarom doe je er goed aan om voorstellen van meerdere vakmensen te vergelijken. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van 2 à 3 kozijnspecialisten in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

stalenkozijnen

 

Onderhoud stalen kozijnen

Een groot voordeel van stalen kozijnen is dat ze amper onderhoud nodig hebben. Meestal krijgen stalen kozijnen buiten een coating die hen waterbestendig en roestvrij houdt. Het volstaat dan ook om enkele keren per jaar de kozijnen te reinigen met een natte doek en eventueel een neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd daarbij zeker bijtende schoonmaakmiddelen of middelen die krassen kunnen achterlaten.

 

Vergelijking: staal of ander materiaal?

Twijfel je nog tussen een stalen kozijn en een kozijn uit een ander materiaal, zoals kunststof, hout of aluminium? Elk materiaal heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Om je te helpen bij je keuze voor je kozijn, maken we kort de vergelijking:

 

1. Stalen of kunststof kozijn?

Kunststof is 1 van de goedkoopste materialen voor je kozijn en beduidend minder duur dan staal. Hoewel beide materialen duurzaam zijn en een lange levensduur hebben, heeft een kozijn uit kunststof wel een betere isolatiewaarde. Kortom, is je budget beperkter? Dan zijn kunststof kozijnen een betere keuze dan staal. Uiteraard geniet je dan wel niet van de authentieke uitstraling van dit sterke metaal.

 

2. Stalen of houten kozijn?

Terwijl staal bekend staat voor zijn industriële steellook, heeft hout een veel warmere uitstraling. Een houten kozijn is daarnaast ook iets goedkoper en isoleert beter. Wil je liever een kozijn dat weinig tot geen onderhoud vergt? Dan is staal de betere optie. En ook op vlak van constructiemogelijkheden heb je een uitgebreider aanbod als je kiest voor staal.

 

3. Stalen of aluminium kozijn?

Zowel met aluminium als staal zijn er veel verschillende constructies mogelijk. Bovendien zijn beide types metaal onderhoudsarm en hebben ze een lange levensduur. Het voordeel van aluminium tegenover staal is dat je er minder voor betaalt. Ook de isolatiewaarde van aluminium kozijnen is beter dan die van stalen kozijnen. Wil je alle voordelen van aluminium, maar toch de uitstraling van een stalen kozijn? Dan kan je altijd kiezen voor een aluminium kozijn met steellook.

 

Welk materiaal kies ik het best?

Welk materiaal nu het beste is voor jouw kozijnen, hangt volledig af van de stijl van je woning en je eigen wensen. Elk materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen. Een kozijnenspecialist kan je helpen bij jouw keuze. Hij vertelt je de mogelijkheden voor jouw situatie, rekening houdend met je budget en wensen. Vergelijk ook zeker offertes van verschillende vakmannen om een doordachte keuze te maken. Kom in contact met 2 à 3 specialisten via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.