Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Raamkozijn

Een raamkozijn is het raamwerk (of randwerk) waarin beglazing wordt gestoken. In het kozijn zelf zit ook nog het de ruit en als je deze ruit wilt kunnen openzetten, zit de ruit ook nog in een raam (zie afbeelding hieronder). Raamkozijnen hebben een belangrijke functie en bestaan in heel wat materialen.

 

Functie raamkozijn

De belangrijkste functie van het raamkozijn, is om het raam en de ruit op zijn plek te houden zonder deze te overbelasten zodat barstjes worden vermeden.
Een ruit zou immers niet rechtstreeks in een muur kunnen worden geplaats, zonder omlijsting en isolatie. Anders zou dit glas meteen breken. Dat geldt ook voor het raam, het beweegbare deel van het raamkozijn. Zonder een kozijn kan een raam immers niet bewegen.

De laatste, en zeker geen onbelangrijke functie, is om je huis te beveiligen. De opbouw van een raamkozijn moet immers sterk genoeg zijn om dieven te weren. Om je ramen extra te beveiligen kan je altijd nog kiezen om raamsluitingen te integreren. Zo heb je een dubbele beveiliging: beveiliging vanuit je kozijn zelf, en daarnaast ook een slot die je eenvoudig open en vast kan draaien.

Een andere voor de hand liggende functie is het decoratieve element die een raamkozijn heeft. Allereerst zorgt het voor een mooiere afwerking van het raam. Je ziet geen gekapte muren meer, geen isolatie, … Ten tweede geef je door de grote keuze aan materialen enerzijds, en anderzijds de afwerking van een raamkozijn, een persoonlijkere toets aan het raamkozijn. Zo past het kozijn perfect bij jouw stijl en woning.

Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor raamkozijnen kan via de offertepagina

raamkozijn

Opbouw raamkozijn

Het raamkozijn zelf bestaat uit verschillende delen. Het onderste en bovenste deel worden de ‘dorpels’ genoemd. Respectievelijk de onder- en bovendorpe

De twee zijkanten van het kozijn worden de ‘stijlen’ genoemd, de linker- en rechterstijl.
Ten slotte kan er ook nog sprake zijn van een penant. Dit is niets meer dan de muur tussen twee kozijnen!

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.