Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn een populaire keuze voor allerlei soorten ramen en deuren. En dat is eigenlijk ook niet zo gek, want dit materiaal is budgetvriendelijk, vrijwel onderhoudsvrij en beschikbaar in verschillende kleuren, structuren, … Hoeveel kosten kunststof kozijnen, welke uitvoeringen zijn er en hoe is kunststof te vergelijken met andere materialen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Kunststof kozijnen kosten
Onderhoud kunststof kozijnen
Vergelijking: kunststof of ander materiaal?
Inspiratie en voorbeelden
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor kunststof kozijnen?

Kunststof is 1 van de populairste materialen voor kozijnen en dat is uiteraard geen toeval. Met ramen en deuren in PVC profiteer je namelijk van de volgende voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: kunststof is erg duurzaam en tegelijkertijd 1 van de goedkoopste opties voor raamkozijnen. Dat resulteert logischerwijs in de beste prijs-kwaliteitsverhouding op de markt (afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof).
 • Onderhoudsarm: wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je kunststof ramen en deuren? Dan is af en toe reinigen met water en een neutraal schoonmaakmiddel al voldoende. Kunststof ramen zijn namelijk vuil-, stof- en waterwerend.
 • Lange levensduur: maak je je kunststof kozijnen regelmatig schoon? Dan mag je rekenen op een levensduur van 50 jaar of zelfs langer als het om hoogwaardige PVC gaat.
 • Goede isolatiewaarde: in combinatie met hoogrendementsglas zorgen kozijnen uit kunststof voor een optimale isolatie van je woning. Zo dalen je energiekosten en heb je ook minder last van omgevingsgeluiden.
 • Milieuvriendelijk: kunststof gaat lang mee, is gemakkelijk te onderhouden, … Daarnaast kan je kunststof recyclen als het eenmaal toe is aan vervanging. Zo draag je met PVC een steentje bij aan een beter milieu.

Kunststof kozijnen laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend de voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

kunststof kozijnen

 

Uitvoeringen kunststof kozijnen

Er zijn veel verschillende uitvoeringen van PVC kozijnen beschikbaar. Daardoor vind je sowieso kunststof kozijnen op maat van jouw wensen, woning én budget. Een kort overzicht van de keuzes die je kan maken:

 1. Type kozijn

  Kunststof is toe te passen voor verschillende soorten ramen. Denk hierbij aan vaste ramen, draaikiepramen, schuifpuien, … Het type raamkozijn is een van de belangrijkere factoren voor de prijs.

 2. Structuur

  Kunststof is met een gladde of juist grovere structuur toe te passen voor je raamprofielen. Op deze manier kan je mogelijk ook de look van andere materialen nabootsen. Denk aan houtlook PVC, kunststof met een steellook, …

 3. Glansgraad

  Door midel van folies en coatings is ook de glansgraad van kunststof aan te passen. Van een bescheiden, matte uitstraling tot een opvallende hoogglans… Het is met kunststof allemaal mogelijk.

 4. Kleur

  Witte, grijze of zwarte PVC ramen zijn erg populair, maar eigenlijk is er nog veel meer mogelijk. Technisch gezien zijn alle denkbare RAL-kleuren toe te passen voor kunststof kozijnen. Bovendien verkleuren de nieuwste kwalitatieve PVC raamprofielen niet. Zo kan je optimaal genieten van jouw gekozen tint.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Door de voorstellen van meerdere kozijnspecialisten te vergelijken. Zo krijg je een helder beeld van alle mogelijkheden op vlak van kleur, structuur, glansgraad, … Bovendien biedt ook niet elke vakman dezelfde uitvoeringen aan. Het loont dus sterk om goed te kijken en te vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere kozijnspecialisten!

 

Kunststof kozijnen kosten

Kunststof kozijnen kosten je doorgaans zo’n € 250 à 1.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt natuurlijk af van het type ramen, de glassoort, de moeilijkheidsgraad van het werk, … Een kort overzicht met prijzen per type kozijn:

Type kunststof kozijnGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast raam€ 250 - 550
Draaikiepraam/valraam€ 450 - 750
Schuifpui€ 800 - 1.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vraag daarom zeker meerdere voorstellen aan bij vakmensen actief in jouw buurt. Zo vergelijk je niet alleen totaalprijzen voor je project, maar ook adviezen, werkwijzen, … Start je aanvraag hier.

 

kozijnen kunststof

 

Onderhoud kunststof kozijnen

Kunststof is erg onderhoudsvriendelijk, vooral vergeleken met hout. Zo kan je kunststof simpelweg schoonmaken met water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen chemische middelen en vermijd daarnaast ook schuurmiddelen om krassen te vermijden. Vraag advies aan een ervaren vakman als je meer informatie nodig hebt over reinigingsmethoden, schoonmaakmiddelen, …

 

Vergelijking: kunststof of ander materiaal?

Wanneer kies je voor kunststof raamprofielen? En wanneer zijn alternatieven zoals hout, aluminium en staal de betere keuze? Hieronder een korte vergelijking van deze materialen:

 

1. Kunststof of houten kozijnen?

Vergeleken met hout is kunststof voor raamprofielen goedkoper, onderhoudsvriendelijker, … Daarnaast is houtlook PVC nauwelijks van het origineel te onderscheiden. Echter is hout wel een authentiekere optie,  heeft het een hogere isolatiewaarde en geniet je bij een regelmatig onderhoud (verven, beitsen, oliën, …) van een langere levensduur.

 

2. Kunststof of aluminium kozijnen?

Aluminium raamprofielen zijn steviger en lichter dan kunststof, maar tegelijkertijd ook een stuk duurder. Het is dus een goede optie als je bereid bent wat meer te betalen en op zoek bent naar een materiaal voor grote raampartijen met slanke profielen. Ook op vlak van inbraakbeveiliging presteert aluminium beter. Wat betreft uitvoeringen en levensduur zijn kunststof en aluminium erg vergelijkbaar.

 

3. Kunststof of stalen kozijnen?

Staal heeft een lange levensduur, maar is erg zwaar en moeilijk te plaatsen. Dit betekent dat stalen raamprofielen steviger zijn dan kunststof, maar ook een stuk duurder vanwege zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Daarnaast is de isolatiewaarde van kunststof beduidend beter.

 

Welke beglazing voor kunststof kozijnen?

Wil je de isolatiewaarde van je ramen verbeteren? Dan is naast de profielen ook het glastype belangrijk. Doorgaans laat je best hoogrendementsglas (HR+ of HR++) of driedubbelglas plaatsen, aangezien de spouwen van deze beglazing zijn gevuld met argon/krypton in plaats van lucht. Hiermee hou je warmte in je woning gemakkelijker binnen.

TIP: heb je behoefte aan meer informatie over de mogelijkheden qua beglazing? Vraag dan advies aan een ervaren vakman actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Inspiratie en voorbeelden

Ben je benieuwd naar de verschillende toepassingen van kunststof ramen en deuren? Hieronder zetten we een aantal mooie inspiratievoorbeelden op een rij:

 

1. Zwarte kunststof kozijnen

zwarte kunststof kozijnen

Zwarte PVC kozijnen zijn erg populair en dat is geen toeval. Ze passen namelijk binnen vrijwel elke woonstijl en zijn goed toepasbaar voor schuifpuien, openslaande deuren, kozijnen voor veranda’s, … In de bovenstaande foto geven de zwarte kunststof kozijnen een moderne en industriële look aan de serre.

 

2. Kunststof kozijnen met houtlook

kunststof kozijnen houtlook

Wil je genieten van de tijdloze uitstraling van hout en de praktische voordelen van kunststof? Dan is houtlook kunststof een ideale keuze, aangezien het nauwelijks van het echte werk is te onderscheiden. In het voorbeeld hierboven zijn meerdere houtlook kozijnen gebruikt voor een warme, traditionele uitstraling.

 

3. Witte kunststof kozijnen

witte kunststof kozijnen

Witte raamprofielen passen perfect bij minimalistische, moderne interieurs en gevels. In het bovenstaande voorbeeld zijn de witte kunststof kozijnen gebruikt voor een vast raam en openslaande deuren. Deze kozijnen vallen door de witte kleur wat minder op, maar zorgen zo voor een naadloze overgang naar de tuin!

 

Kunststof kozijnen laten plaatsen = offertes vergelijken

Op zoek naar een vakman om kunststof kozijnen te plaatsen? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook verschillende werkwijzen en uitvoertermijnen van 2 à 3 experts. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.