Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijnen met dubbel glas

Wil je graag kozijnen met dubbel glas plaatsen? Dan zit je hier goed. In dit artikel helpen we je graag op weg bij het maken van je keuze aan de hand van 5 vragen. Hoeveel kost dubbel glas bijvoorbeeld? En kan je tweedehands kozijnen met dubbel glas combineren? Of niet? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
1. Welke soorten dubbel glas bestaan er?
2. Welke kozijnen zijn geschikt voor dubbel glas?
3. Wat zijn de kosten voor dubbel glas en nieuwe kozijnen?
4. Is er een subsidie voor kozijnen en dubbel glas?
5. Door wie laat ik het best mijn kozijnen plaatsen?

Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

 

Waarom kiezen voor kozijnen met dubbel glas?

Beslis je om verouderde beglazing te vervangen door nieuw dubbel glas? Of speel je met de gedachte om meteen volledige kozijnen met dubbel glas te plaatsen? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

 • Hoger wooncomfort: isolerende beglazing en kozijnen houden de warmte binnen en de kou buiten. Daarnaast voldoen nieuwe kozijnen met dubbel glas niet alleen aan de isolatie-normen, maar ook aan andere bouwkundige eisen als luchtdichtheid. Zo is tocht verleden tijd.
 • Lagere energierekening: doordat je nieuwe ramen van een hogere kwaliteit zijn, verlies je veel minder warmte. Zo bespaar je meteen ook flink op je energiekosten.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig zijn er talloze esthetische mogelijkheden, ongeacht het type beglazing of materiaal dat je kiest. Hou je van een industriële look? Of kies je liever voor hout?
 • Dubbelglas plaatsen in bestaande kozijnen: wil je weten of het mogelijk is om dubbel glas te plaatsen in bestaande kozijnen? Dan moeten je huidige raamkaders in goede staat zijn én breed genoeg zijn. Pas dan is dit mogelijk. Een vakspecialist kan dit voor je vaststellen.

Nieuwe kozijnen met dubbel glas plaatsen? Heb je grote renovatieplannen in het vooruitzicht? Of ben je op zoek naar advies bij het kiezen van nieuw buitenschrijnwerk? Kom in contact met ervaren kozijnspecialisten actief in je buurt en ontvang gratis offertes. Start hier je aanvraag.

kozijnen met dubbel glas

 

1. Welke soorten dubbel glas bestaan er?

Spreken we over dubbel glas? Dan hebben we het voornamelijk over beglazing die uit 2 glasplaten bestaat. Je kan kiezen uit de volgende soorten:

 • Standaard dubbel glas: dit type bestaat uit 2 glasplaten met een spouw die is gevuld met droge lucht. Let op: standaard kozijnen met dubbel glas bieden niet de beste thermische en akoestische isolatie. Deze beglazing is gemiddeld 18 mm dik en heeft een isolatiewaarde van 2,8 W/m²K.
 • Hoogrendementsglas: de huidige standaardkeuze? Dat is hoogrendementsglas (HR, HR+, HR++ of HR+++). Hierbij gaat het ook om 2 glasplaten, maar de spouwzijde is afgewerkt met 1 à 2 isolerende coatings met daartussen een edelgas (argon of krypton). Daardoor isoleert het tot wel 3 keer beter dan standaard dubbel glas. HR++ glas is zo’n 24 mm dik en heeft een isolatiewaarde van 1,9 à 1,1 W/m²K.
 • Vacuümglas: dit is het nieuwste type dubbel glas op de markt. De 2 glasbladen zijn zo’n 3 mm dik en 1 ervan is bekleed met een isolerende coating. Daartussen zit een vacuüm van zo’n 0,1 mm, waardoor weinig warmtegeleiding plaatsvindt. Vacuümglas heeft daarom een erg goede isolatiewaarde van 0,4 W/m²K.  Dit flinterdunne glas (gem. 8 mm dik) is ideaal om in bestaande kozijnen te plaatsen of in het schrijnwerk van beschermde gebouwen.
 • Triple glas: dit sterk isolerende hoogrendementsglas is opgebouwd uit 3 glasplaten. Ze zijn allemaal behandeld met HR-coating en bevatten isolerend gas tussen de platen. Aangezien je beglazing is opgebouwd uit 3 delen, is het glas wel zo’n 37 mm dik en dus erg zwaar. Daardoor is triple glas absoluut niet geschikt om in bestaande kozijnen te plaatsen. Je integreert dit soort hoogrendementsglas het beste bij heel energiezuinige woningen (isolatiewaarde van 0,6 W/m²K).

 

Welk dubbel glas in mijn kozijnen kies ik?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van 2 factoren. Ten eerste: welke isolatiewaarde wil je halen met je nieuwe kozijnen? Ten tweede: wat is je budget? Laat je echter niet tegenhouden door de prijs van kwalitatief dubbel glas. Wat je investeert in nieuwe ramen, verdien je automatisch terug door lagere energiekosten.

Professioneel advies nodig? Neem dan contact op met een kozijnenspecialist. Zo ben je zeker van de juiste keuze voor jouw woonsituatie. Start je aanvraag hier.

 

2. Welke kozijnen zijn geschikt voor dubbel glas?

Niet alleen dubbel glas is belangrijk voor de uiteindelijke isolatiewaarde van je ramen, maar ook de kozijnen zelf. Nieuwe raamkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

 • Kunststof kozijnen: de meest budgetvriendelijke keuze? Dat is PVC (kunststof). Maar dat betekent niet dat ze van slechte kwaliteit zijn. Ze hebben namelijk een uitstekende isolatiewaarde (1,2 à 0,78 W/​m²K.), gaan tot wel 50 jaar mee en vergen weinig onderhoud.
 • Aluminium kozijnen: aluminium heeft z’n populariteit te danken aan zijn duurzaamheid en goede isolatiewaarde (gem. 0,85 W/​m²K). Aluminium is sterk genoeg om grote overspanningen te realiseren met dunne profielen. Bovendien zijn ze krasvrij, kleurvast en onderhoudsarm.
 • Houten kozijnen: zoek je naar ramen die authenticiteit uitstralen? Dan is hout iets voor jou. Er zijn vele houtsoorten voor buitentoepassingen op de markt. Denk maar aan afrormosia, eik, kastanje, meranti, padouk, … Maar let wel, hout vergt het meeste onderhoud en vergrijst natuurlijk. De U-waarde van hout ligt rond de 0,76 W/​m²K.
 • Stalen kozijnen: raam- en deurkozijnen van dit materiaal zijn een knap staaltje architectuur. Net zoals aluminium kan staal grote overspanningen aan. Het grote verschil is dat staal een stuk duurder is dan aluminium. Staal isoleert daarnaast ook goed. Reken op een gemiddelde U-waarde van 0,80 W/​m²K.

 

Welke kozijnen kies ik?

Vooral het esthetische aspect is hier belangrijk. Ja, de isolatiewaarde van je kozijnen telt zeker mee, maar de totale U-waarde is de som van je dubbelglas én kozijnen samen. Daarnaast bepaalt ook het gewenste type raam (bv. een grote schuifpui) welk materiaal het meest geschikt is voor jouw realisatie.

Onze tip? Laat je adviseren door een ervaren plaatser en bespreek je budget. Zo ben jij zeker van de beste keuze voor jouw woonsituatie. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Wat zijn de kosten voor dubbel glas en nieuwe kozijnen?

Wil je graag nieuwe kozijnen voor je woning? Dan zijn er verschillende elementen die het prijskaartje bepalen. Niet alleen het type beglazing en het materiaal, maar ook de afmetingen, het type kozijn, de omvang van het project, de voorbereidende werken, … Hieronder geven we alvast een indicatie:

 

Prijs beglazing

Type beglazingPrijs (excl. btw & plaatsing)Isolatiewaarde
Standaard dubbel glasGem. € 65 per m²2,8 W/m²K
HR glasGem. € 70 per m²1,9 W/m²K
HR+ glasGem. € 75 per m²1,3 à 1,6 W/m²K
HR++ glasGem. € 80 per m²1,2 W/m²K
HR+++ glas (triple glas)Gem. €120 per m²0,5 à 0,9 W/m²K
VacuümglasGem. € 245 per m²0,4 W/m²K

 

Prijs nieuwe kozijnen

MateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)Isolatiewaarde
Kunststof / pvcGem. € 250 à 1.000 per m²Gem. 1,2 à 0,78 W/​m²K
AluminiumGem. € 600 à 1.500 per m²Gem. 0,85 W/​m²K
HoutGem. € 450 à 1.250 per m²Gem. 0,76 W/​m²K
StaalGem. € 750 à 2.200 per m²Gem. 0,80 W/​m²K

 

Een precieze prijs voor jouw nieuwe kozijnen met dubbel glas? Schakel dan een professional in. Die geeft je advies over de verschillende mogelijkheden. Start hier je aanvraag.

 

nieuwe kozijnen en dubbel glas

 

4. Is er een subsidie voor kozijnen met dubbel glas?

Laat je je ramen vervangen? Dan sta je er gelukkig niet alleen voor. De overheid voorziet financiële steun voor wie nieuwe isolerende kozijnen en dubbel glas laat plaatsen. De mogelijke subsidies op een rijtje:

 • ISDE voor particulieren: met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kan je in bepaalde situaties tot wel € 45 per m² besparen. Op voorwaarde dat je nieuwe kozijnen en dubbel glas voldoen aan de minimale isolatiewaarde.
 • Lokale subsidies: ga ook altijd even bij jouw gemeente na of er geen lokale subsidie beschikbaar is voor isolatieglas en kozijnen. In zo’n geval bepalen zij de voorwaarden en het subsidiebedrag.
 • Energiebespaarlening: wil je je woning energiezuiniger maken? Dan kan je tot maximaal € 27.000 lenen voor isolerende raamkozijnen, met een voordelige rente. Streef je naar een Nul op de Meter-woning? Dan stijgt het te lenen bedrag naar € 71.000.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 2 jaar oud? En laat je dubbel glas plaatsen? Dan betaal je slechts 9% btw in plaats van 21% op de arbeidskosten.

Graag meer weten over de verschillende subsidies voor kozijnen? Je ontdekt het in dit artikel.

 

TIP: een expert helpt je graag verder!

Eén van de absolute voorwaarden om een subsidie te ontvangen, is dat je samenwerkt met een expert. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of ben je benieuwd hoe je de kosten voor je dubbel glas en nieuwe kozijnen kan verlagen? Dan kan je altijd bij een ramen- en deurenspecialist terecht. Hij informeert je over de werken, helpt je met je aanvraag en bezorgt je de juiste documenten. Start hier je aanvraag.

 

5. Door wie laat ik mijn nieuwe kozijnen plaatsen?

We raden het niet aan om zelf aan de slag te gaan: voor het plaatsen van nieuwe ramen heb je namelijk veel vakkennis en ervaring nodig. Vertrouw daarom op een doorgewinterde ramen- en deurenspecialist. Zo ben je zeker van…

 • Voorafgaand plaatsbezoek: neem je contact op met een professional? Dan komt hij langs voor een uitgebreid plaatsbezoek. Hij meet niet alleen alle ramen op, maar neemt ook de tijd om je wensen te bespreken.
 • Persoonlijk advies: het oriënterende gesprek is cruciaal om te bepalen wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Wil jij dubbel glas in oude kozijnen plaatsen? Of investeer je liever meteen in gloednieuwe, isolerende ramen? De keuze is aan jou!
 • Kwalitatieve oplossing: een professional werkt alleen met hoogwaardige materialen, zonder je budget uit het oog te verliezen. Daardoor ben je zeker van een duurzame oplossing van hoge kwaliteit.
 • Professionele afwerking: zijn je nieuwe ramen geplaatst? Dan bekijkt je expert nog de laatste details. Denk maar aan de werking van het openingsmechanisme, de stevigheid van het hang- en sluitwerk, de afvoer van oude kozijnen, het opruimen van mogelijke rommel, …
 • Financiële voordelen: laat je de klus over aan een expert? Dan ben je niet alleen verzekerd van een professionele plaatsing, maar kan je ook nog subsidies aanvragen. Vraag hier naar bij je vakspecialist. Die helpt je graag verder.

Onze tip? Vergelijk offertes van verschillende professionals en bespaar! Via het onderstaande aanvraagformulier ontvang je meerdere prijsvoorstellen van experts uit jouw regio. Neem de tijd om deze goed met elkaar te vergelijken. En heb je vragen? Aarzel dan niet om dit te bespreken. Pas dan maak jij de beste keuze voor jouw situatie.

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.