Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie kozijnen 2024

Laatste update: 06 May 2024 – Lagere energiekosten, een aangenamer binnenklimaat, minder tocht, … Allemaal voordelen die verbonden zijn aan het plaatsen van nieuwe isolerende kozijnen. Maar zo’n renovatie is best een pittige investering. Druk daarom de kosten met subsidies voor kozijnen in 2024. Welke regelingen zijn er? En hoeveel subsidie voor kozijnen ontvang je dan? Een overzicht vind je hier:

 

Subsidies voor glas en kozijnen 2024

 1. ISDE subsidie voor particulieren
 2. Energiebespaarlening
 3. SVVE subsidie voor VvE’s
 4. Lokale subsidies
 5. Verlaagd btw-tarief

Gratis advies over kozijnen subsidies? Een expert helpt je graag verder. Contacteer gratis meerdere professionals actief in je regio voor vrijblijvend advies op maat. Start hier je aanvraag.

subsidie kozijnen 2022

 


1. ISDE voor particulieren

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een financieel ruggensteuntje voor gezinnen die hun woning willen verduurzamen. Je kan een subsidie krijgen binnen 5 categorieën: aansluiting op een warmtenet, warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening en isolatiemaatregelen. Het plaatsen van nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas is een onderdeel van de laatste categorie.

 

Hoeveel bedraagt deze kozijnen subsidie?

De ISDE voor hoogrendementsglas in combinatie met isolerende kozijnen wordt als 1 maatregel gezien. Plaats je nieuw isolatieglas in bestaande kozijnen? Dan geldt dit ook. Om het subsidiebedrag te ontvangen, moet je wel beantwoorden aan een minimale isolatiewaarde. Een overzicht:

Wat?Subsidiebedrag per m² Maximale U-waarde (W/m²K)
HR++ glas
HR++ glas€ 231,2
HR++ & panelen in kozijn€ 101,2
HR++ & Isolerende deur€ 231,5
Triple glas (HR+++)
Triple glas € 65,500,7
Triple glas & panelen in kozijn€ 450,7
Triple glas & isolerende deur€ 65,501

 

Rekenvoorbeeld: subsidie ISDE voor nieuwe kozijnen

Je wil je huidige kunststof kozijnen vervangen door nieuwe, isolerende ramen met HR++ glas. Het gaat over zo’n 20 m² raam, waarvan 15 m² HR++ glas en 5 m² kozijnen. Hoeveel bedraagt de ISDE subsidie voor je kozijnen dan?

 • 15 x € 23 = € 345
 • 5 m² x € 10 = € 50
 • € 345 + € 50 = € 355

In dit voorbeeld bedraagt het totale subsidiebedrag voor je project € 355.

 

 

Wat zijn de subsidievoorwaarden?

Om van de ISDE te kunnen genieten, moet je aankoop voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Eigenaars van koopwoningen kunnen voor verduurzamingsmaatregelen, zoals isolerende kozijnen & hoogrendementsglas, de subsidie aanvragen.
 • Vanaf 2023 kan je een subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Die mag al vanaf 2 april 2022 aangebracht zijn. Wil je toch maatregelen combineren? Laat die dan uitvoeren binnen 24 maanden na de eerste maatregel.Doe je dit niet? Dan mis je een verdubbeling van het subsidiebedrag op de genomen maatregelen.
 • De totaal te isoleren oppervlakte is – samengeteld – minimaal 8 m² en maximaal 45 m². Het mag meer zijn, maar je ontvangt dan tot en met die 45 m² subsidie.
 • Kies je voor triple glas? Dan kom je alleen in aanmerking als je ook het kozijn hebt vervangen voor een isolerend kozijn.
 • Zowel je beglazing als kozijnen moeten geplaatst worden door een ramen- en deurenspecialist. Vakmanschap is dus een cruciale voorwaarde.Vul gratis ons contactformulier in.

 

Hoe ISDE aanvragen?

Je ontvangt de subsidie pas nadat alle maatregelen zijn uitgevoerd. De subsidie aanvragen gaat als volgt:

 • Verzamel alle benodigde documenten: de facturen en betaalbewijzen, de datum van de installatie, de meldcode van de maatregel, de netto oppervlakte glas en/of m² van de kozijnpanelen per kozijn, foto’s van de energiebesparende isolatiemaatregel,…
 • Aanmelden DigiD-app: meld je aan via de pagina van de overheid met je DigiD-app. In deze digitale omgeving zal je alle noodzakelijke informatie moeten invullen en de benodigde documenten uploaden. Doe dit max. 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel.

TIP: een kozijnenspecialist ontwerpt en plaatst niet alleen je nieuwe kozijnen, hij begeleidt je ook bij je subsidieaanvraag en bezorgt je alle noodzakelijke documenten. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere professionals actief in je buurt.

 

kozijnen subsidie

 


2. Energiebespaarlening

Je woning energiezuiniger maken, zoals nieuw isolatieglas plaatsen, kan flink wat geld kosten. Om deze financiële last wat te dragen, kan je als particulier een Energiebespaarlening aangaan.

 

Hoeveel bedraagt de lening?

Je kan tot max. € 27.000 lenen voor isolerende raamkozijnen. Streef je naar een ZEP+ of Nul op de Meter woning? Dan stijgt het te lenen bedrag naar € 71.000 (of € 54.000 voor enkel het Zeer Energiezuinig Pakket). De looptijd van de lening varieert naargelang het bedrag en bedraagt 7, 10, 15 of 20 jaar. Hoe zit het dan met de rente? Die wordt individueel berekend. Een voorbeeld:

Te lenen somBruto maandlastenLooptijd in maandenTotale kosten leningJaarrente
€ 15.000€ 94,17240€ 22.600,804,50 %
€ 15.000€ 113,30180€ 20.394,004,40 %
€ 15.000€ 152,05120€ 18.246,004,10 %

LET OP: het rentepercentage kan verschillen, maar staat gedurende de volledige looptijd van de lening vast. Daarnaast geldt sinds 2022 een rente van 0% voor woningeigenaren met een lager inkomen. Ontvang je graag een berekening op maat? Neem dan contact op met het Nationaal Warmtefonds.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de Energiebespaarlening aan te vragen? Een overzicht:

 • Je bent eigenaar en bewoner van de woning waarin de maatregelen worden uitgevoerd. Hierbij is de leeftijd van de aanvrager niet meer van belang. Eerst kwamen mensen van 75 jaar en ouder namelijk niet in aanmerking.
 • Zowel isolerende deuren, kozijnen en panelen kunnen met behulp van de Energiebespaarlening gefinancierd worden. Op voorwaarde dat die beantwoorden aan enkele technische vereisten. De U-waarde voor kozijnen is max. 2,4 W/m²K, voor deuren max. 0,8 W/m²K en isolerende panelen 0,7 W/m²K.
 • Zijn je kozijnen nog in goede staat? Dan kan je deze subsidie ook gebruiken om ramen te vervangen door hoogrendementsglas. Enkel beglazing met een U-waarde vanaf 1,2 W/m²K komt in aanmerking. Om dit aan te tonen, moet je een ondertekende ‘Verklaring Aannemer/Installateur’ voorleggen.
 • De maatregelen zijn afkomstig uit de maatregelenlijst en worden uitgevoerd door een professionele aannemer. Een doe-het-zelver kan dus geen gebruikmaken van deze lening. Vrijblijvend advies nodig van een professional? Doe dan een gratis aanvraag via ons offerteformulier.

 

Hoe de Energiebespaarlening aanvragen?

De Energiebespaarlening vraag je aan alvorens de werken worden uitgevoerd. Een stappenplan:

 • Persoonlijk account aanmaken: surf naar het online aanvraagformulier van het Nationaal Warmtefonds en vul alle noodzakelijke gegevens in. Na het indienen ontvang je een toegangscode om naar je persoonlijke account te gaan.
 • Noodzakelijke documenten uploaden: in je persoonlijke omgeving upload je alle gevraagde documenten. Het Warmtefonds bepaalt nadien of je aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Is dit het geval? Dan maken zij een offerte op met het leenbedrag, de maandtermijn, het rentepercentage en de looptijd van de lening.
 • Subsidie kozijnen indienen: keur je de offerte van de lening goed? Dan kan je facturen van aannemers en installateurs indienen via een declaratieformulier. Zij worden dan door het Warmtefonds uitbetaald.

 

Ook VvE’s kunnen de Energiebespaarlening aanvragen

Wil je als VvE je appartementencomplex verduurzamen? Dan kan dat met behulp van de Energiebespaarlening. Het leenbedrag is begrensd tot € 33.000 per appartementsrecht en geldt vanaf 2 appartementsrechten.

Professionele begeleiding als VvE nodig? Vertrouw dan op een erkend bedrijf en geniet meteen van geïndividualiseerd advies over jouw verduurzamingsproject. Start je aanvraag hier.

 

subsidie kunststof kozijnen

 


3. SVVE voor VvE’s

De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars is voor een VvE om hun gebouw energiezuiniger te maken. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je oude beglazing wil vervangen door hoogrendementsglas, al dan niet in combinatie met nieuwe kozijnen.

 

Hoeveel bedraagt de SVVE?

Het bedrag voor hoogrendementsglas en isolerende kozijnen ligt vast. Het totale subsidiebedrag wordt berekend op basis van de minimale oppervlakte.

Wat?Subsidiebedrag per m²Min. isolatiewaarde (U-waarde)
HR++ glas€ 23≥ 1,2
Triple glas & isolerend kozijn€ 65,50≥ 0,7 (triple glas)
≥ 1,5 (kozijn)
Panelen & HR++ glas€ 10≥ 1,2
Panelen & triple-glas met isolerend kozijn€ 45≥ 0,7 (panelen)
≥ 1,5 (kozijn)

LET OP: het gaat om minimaal 8 m² per wooneenheid. Dit wordt dan vermenigvuldigd met het aantal appartementen binnen het gebouw.

 

Wat zijn de voorwaarden voor SVVE?

Wil je aanspraak maken op de SVVE-subsidie? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je kan voor 1 maatregel een subsidie aanvragen, maar je kan ook meerdere maatregelen combineren. Dus naast je nieuwe ramen kies je bijvoorbeeld ook voor gevel- of dakisolatie.
 • Ben je een vereniging met huurders? Dan moet de vereniging voldoen aan de Europese staatsteunregels voordat je de SVVE-subsidie aanvraagt.
 • De werken worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Je moet namelijk een uitvoerdersformulier voorleggen waarin de werken nauwkeurig beschreven worden: bv. het aantal m², de U-waarde van de materialen,… Contacteer een vakman via ons aanvraagformulier.

 

Hoe de SVVE aanvragen?

Je vraagt de subsidie aan voordat je aan de werkzaamheden begint. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je voorafgaand 70% van het subsidiebedrag (vanaf € 25.000). Je hebt nadien 12 maanden de tijd om de werkzaamheden uit te voeren. Na de vaststelling ontvang je het resterende bedrag.

BELANGRIJK: vertrouw op de expertise van een ramen- en deurenspecialist. Hij informeert je over de werken, helpt je met je aanvraag voor je kozijnen subsidie en bezorgt je bovendien de juiste documenten.  Kom gratis in contact met verschillende professionals actief in je regio.

 

kozijnen vervangen subsidie

 


4. Lokale subsidies voor kozijnen

In bepaalde gemeenten, provincies of waterschappen kun je bovenop de landelijke premies ook lokale subsidies ontvangen voor isolatieglas en kozijnen. De precieze voorwaarden, subsidiebedragen,… verschillen van gemeente tot gemeente. Of je al dan niet kan genieten van een lokale premie ga je op voorhand beter na bij je gemeente.

TIP: ook een vakman helpt je graag verder. Hij plaatst je nieuwe kozijnen niet alleen volgens de regels van de kunst, maar helpt je ook met je subsidieaanvraag. Contacteer gratis vakmannen via het offerteformulier.

 


5. Verlaagd btw-tarief

Voor bepaalde isolatiewerkzaamheden betaal je slechts 9% i.p.v. 21% btw op de arbeidskosten. We hebben het hier specifiek over vloer-, bodem- dak- en gevelisolatie, maar ook het plaatsen van (isolatie)glas valt onder deze regeling. De belangrijkste voorwaarde om van dit verlaagd tarief te genieten is de leeftijd van je woning. Enkel woningen ouder dan 2 jaar komen in aanmerking.

LET OP: je hebt enkel recht op het verlaagd btw-tarief wanneer je samenwerkt met een vakman. Interesse? Ontvang professioneel advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.