Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijn maten

Soms is maatwerk onvermijdelijk, maar in veel gevallen kan je voor nieuwe ramen uitgaan van standaard kozijn maten. Wat zijn die standaard kozijnmaten en hoeveel kosten dit soort ramen? En wanneer zou je eerder voor kozijnen op maat kiezen? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Standaard kozijn maten
Kosten standaard kozijn maten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf kozijnen inmeten of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Standaard kozijn afmetingen of maatwerk?

Kies je voor standaard kozijn maten of voor puur maatwerk? Die keuze hangt af van een aantal factoren. Een kort overzicht:

 • Bouw van je woning: de afmetingen van je kozijnen zijn grotendeels afhankelijk van de ruimte die je hebt voor je ramen. Nieuwe kozijnen moeten altijd naadloos aansluiten in je gevel. Echter is elk huis nét iets anders. Daarom kiezen vakmensen in veel gevallen voor maatwerk kozijnen.
 • Type kozijn: gaat het om een raamkozijn, deurkozijn of een schuifpui? In tegenstelling tot raamkozijnen en schuifpuien zijn deurkozijnen meestal gebaseerd op standaard maten.
 • Budget: maatwerk is doorgaans wat duurder dan kozijnen met standaard afmetingen.

Op zoek naar meer informatie over kozijn maten, de voordelen van maatwerk, …? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

kozijn maten

 

Standaard kozijn maten

Wat zijn standaard afmetingen voor kozijnen? Dat kan verschillen van leverancier tot leverancier, maar doorgaans kan je uitgaan van de volgende kozijn maten:

 • Raamkozijnen: afmetingen van raamkozijnen verschillen het meest, vooral vanwege de variatie op vlak van vormgeving. Doorgaans zijn deze kozijnen rechthoekig en kies je voor standaard maten zoals 50 bij 60 cm, 60 bij 80 cm, 80 bij 120 cm of 100 bij 150 cm.
 • Deurkozijnen: kozijnen voor deuren zijn mogelijk 78 cm breed en 200 cm hoog, tot wel 103 cm breed en 231 cm hoog. Hierbij is de hoogte doorgaans afhankelijk van de ruimte zelf. De breedte is afstelbaar op basis van je persoonlijke wensen. Zo is een breder deurkozijn bv. aan te raden als je een rolstoel hebt.
 • Schuifpuien: afmetingen van schuifpuien zijn grotendeels afhankelijk van uit hoeveel delen deze bestaan. Denk bijvoorbeeld aan 2-, 3-, of zelfs 4-delige schuifpuien. Ze zijn doorgaans zo’n 2.2 m hoog, maar de breedte varieert van 2 tot soms wel 5 m.

 

Wil je kozijnen vervangen of nieuwe ramen plaatsen? Vraag advies aan een vakman!

Is het tijd voor nieuwe kozijnen en ben je benieuwd naar de perfecte afmetingen? Aangezien dit vaak verschilt van woning tot woning geeft een vakman graag gericht advies op basis van jouw specifieke situatie. Via onze gratis offerteservice vergelijk je vrijblijvend 2 à 3 professionele kozijnspecialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Kosten standaard kozijn maten

Hoeveel kosten kozijnen met standaard afmetingen? Dit is afhankelijk van het gekozen materiaal, het type kozijn, … Hieronder een overzicht met gangbare richtprijzen:

Type kozijnMateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
RaamkozijnKunststof€ 250 - 750 per m²
Hout € 450 - 950 per m²
Aluminium € 600 - 1.100 per m²
Staal€ 750 - 1.300 per m²
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000 per m²
Hout€ 1.000 - 1.250 per m²
Aluminium€ 1.350 - 1.500 per m²
Staal€ 1.650 - 2.200 per m²
DeurkozijnKunststof€ 1.800 - 3.500
Hout€ 2.000 - 4.000
Aluminium€ 2.200 - 4.500
Staal€ 3.000 - 6.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Prijzen verschillen namelijk niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. De oplossing hiervoor is vakmensen vergelijken. Dit doe je gemakkelijk en snel via onze gratis offerteservice. Kom gratis in contact met ervaren vakmensen.

 

kozijnmaten

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je nieuwe ramen plaatsen en overweeg je verschillende kozijn maten? Houd dan in ieder geval rekening met onderstaande aandachtspunten:

 • Isolatiewaarde: kozijnen zijn beschikbaar met verschillende isolatiewaarden. Bepalende factoren zijn het gekozen materiaal voor de profielen, het type beglazing, maar ook hoe goed het kozijn aansluit op de muren. Hoe lager de U-waarde, hoe beter.
 • Stelruimte: ‘past precies’ is geen goed uitgangspunt als je kozijnen plaatst. Je moet namelijk stelruimte aanhouden. Deze ruimte trek je dus af van de afmetingen van het gat in de buitengevel. Tot 100 cm houd je 7 mm stelruimte aan, hierna 10 mm. Alleen zó zorg je voor een naadloos aansluitend kozijn.
 • Op 3 punten meten: een vakman doet 3 afmetingen in de sparing in de gevel, horizontaal én verticaal. Hierbij is de kleinste meting leidend voor de kozijn maten.
 • Kozijnen met aanslag: in Nederland worden kozijnen met aanslag doorgaans van buitenaf geplaatst. Dit zijn profielen met een lip van een paar centimeter die het kozijn goed op zijn plek houden. Koop je een kozijn met aanslag? Dan zijn de afmetingen altijd incl. aanslag.
 • Haakse hoeken: het is belangrijk dat je het kozijn in de ruimte van je buitengevel laat plaatsen met haakse hoeken van 90 graden. Is dit niet het geval, dan werkt het draaiende deel van het raam al snel minder goed. Een goede indicatie van haakse hoeken zijn 2 even lange diagonalen. Heeft het gat geen haakse hoeken? Dan houdt de vakman wat meer stelruimte aan.

 

Zelf kozijnen inmeten of vakman?

Voordat je kozijnen laat plaatsen, moet je ze eerst inmeten. Dit is secuur werk dat je doorgaans alleen zelf uitvoert als je een ervaren doe-het-zelver bent. In alle andere gevallen kies je best voor een vakman. Zo kan je altijd rekenen op…

 • Gericht advies: welke kozijnmaten zijn geschikt voor jouw woonsituatie? Voor welk materiaal kies je en hoe zorg je voor een naadloze aansluiting op je muurisolatie? Een vakman kan antwoord geven op alle vragen omtrent kozijn maten.
 • Prijzen op maat: schakel je een vakman in? Dan denkt hij met je mee voor een oplossing op maat van jouw woonsituatie en budget.
 • Correcte en snelle uitvoering: een vakman heeft veel ervaring binnen zijn vakgebied. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing en bespaar jij jezelf een hoop tijd en moeite.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen maken alleen gebruik van de beste materialen, afkomstig van betrouwbare leveranciers. Ook kunnen zij deze materialen voor een voordelige prijs inkopen.

 

Kozijn op maat maken = offertes vergelijken

Benieuwd naar de ideale kozijn maten voor jouw huis? Vraag dan advies aan 2 à 3 ervaren kozijnspecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen prijzen en adviezen, maar ook verschillende werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.