Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf kozijn plaatsen

Er zijn klussen in huis die je zelf kan doen, maar kozijnen plaatsen hoort daar doorgaans niet bij. Tenzij je natuurlijk beroepsmatig raam- en deurkozijnen plaatst. Zo’n project vergt namelijk veel expertise, ervaring en nauwkeurigheid. Hoe ga je te werk om zelf een kozijn te plaatsen? Wat zijn de mogelijke risico’s? En wat is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman inschakelen? Je komt het te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Zelf kozijn plaatsen: stappenplan
Prijs zelf kozijnen plaatsen
Mogelijke risico’s & valkuilen
Zelf plaatsen of vakman inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is zelf kozijnen plaatsen een goed idee?

Heb je erg veel ervaring als klusser en wil je zelf kozijnen plaatsen? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een vakman uit. Let wel op: tegenover dat financiële voordeel staan enkele nadelen. Een overzicht:

  • Je moet zelf al je materiaal kopen: als doe-het-zelver moet je uiteraard zelf de juiste kozijnen kopen. Ook al je andere materiaal moet je zelf aanschaffen. Denk maar aan PUR-schuim, een steenboor, … Ook een bouwsteiger huren kan nodig zijn.
  • Je hebt minder keuzevrijheid: online vind je vooral veel witte kunststof kozijnen. Ook andere uitvoeringen zijn natuurlijk mogelijk, maar het aanbod weegt niet op tegen dat van professionele plaatsers. Bij zo’n vakman kan je kiezen uit een bredere waaier aan kleuren, structuren, … voor je kozijnen.
  • Er is een groter risico op fouten: het zou zonde zijn om je isolerende kozijnen te plaatsen met 1 of meerdere koudebruggen errond. Dat is slechts 1 van de mogelijke risico’s als je zelf je kozijnen plaatst. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke valkuilen bij het zelf plaatsen van kozijnen.
  • Je profiteert niet van subsidies: werk je samen met een vakman? Dan maak je o.a. aanspraak op de ISDE subsidie, het verlaagde btw-tarief, … Dat is niet het geval als je gaat doe-het-zelven.
  • De plaatsing verloopt trager: heb je geen jarenlange ervaring met het plaatsen van kozijnen? Dan kan zo’n klus je behoorlijk wat tijd en moeite kosten. Bovendien zijn de werken niet zonder risico’s voor je eigen veiligheid, bv. als je kozijnen wil plaatsen op een bovenverdieping.
  • Je bent niet verzekerd bij schade: beschadig je tijdens de plaatsing je muurisolatie of je gevel? Of is er schade aan de binnenkant van je woning? Dan ben je als doe-het-zelver niet verzekerd. Dat is bij een vakman wel het geval. Bovendien zijn de garantieregelingen voor zelf gekochte kozijnen doorgaans minder goed dan bij een kozijnspecialist.

CONCLUSIE: loont zelf je kozijn plaatsen de moeite? Enkel als je zelf veel ervaring hebt met schrijnwerk en dus zeker bent van een kwalitatieve plaatsing. In het andere geval zijn de risico’s te groot. Bovendien maak je als doe-het-zelver geen aanspraak op kozijnen subsidies om de kosten te drukken. Daarom doe je beter een beroep op een kozijnspecialist actief in je buurt!

 

Hoe zelf kozijn plaatsen? Een stappenplan

zelf kozijn plaatsen

Wil je bv. zelf kunststof kozijnen plaatsen? Dan kan je die online bestellen. Maar hoe verloopt de plaatsing precies? Een ervaren kozijnspecialist volgt altijd deze stappen:

  1. Opmetingen uitvoeren

    Eerst moet je grondig de afmetingen van je huidige kozijnen noteren. Van die opgemeten maten trek je best 5 à 10 mm af, afhankelijk van je gevel. Daarna kan je de nieuwe houten of kunststof kozijnen bestellen.

  2. Oud kozijn verwijderen

    Bij een renovatie moet je eerst je huidige kozijnen verwijderen. Ga daarbij voorzichtig te werk. Anders kan je schade aanbrengen aan je muurisolatie, je gevelafwerking, het stucwerk op je binnenmuren, … Is je raamopening niet meer mooi egaal? Dan zal dat de plaatsing van je nieuwe kozijnen ook flink bemoeilijken. Na het doorzagen of doorslijpen van je kozijnen kan je met een breekijzer de profielen voorzichtig loswrikken.

  3. Nieuw kozijn waterpas zetten en verankeren

    Je bestelde kozijn krijg je doorgaans montageklaar geleverd. Het vastmaken kan je doen met ankers (bij spouwmuren) of met afstandsschroeven door je profielen (bij volle muren). Controleer tijdens het vastmaken meerdere keren of je kozijn mooi waterpas staat. Ga ook na of de afstand van je gevelbekleding tot de profielen overal evenwijdig is.

  4. Kozijn grondig isoleren

    Is je kozijn bevestigd? Dan is het essentieel om de voeg tussen je binnenmuur en het kozijn perfect te isoleren met PUR-schuim. Anders krijg je te maken met warmteverlies en een laag rendement van je kozijn. Vergeet hierbij ook niet om je profielen te beschermen tegen deze spuitisolatie met een folie.

  5. Kozijn zorgvuldig afwerken

    In een laatste fase werk je je kozijnen ook af langs de buitenkant. Hierbij dicht je de naden tussen je profielen en je buitenmuur met een laag silicone. Hou hierbij ook rekening met de verborgen afwatering onderaan het raamprofiel.

Advies op maat nodig? Een kozijnspecialist kan je gericht verder informeren over een correcte plaatsing van je nieuwe kozijnen. Wil je klemmende kozijnen, warmteverlies, … vermijden? Neem dan zeker eerst contact op met zo’n vakman actief in je buurt!

 

Prijs zelf kozijnen plaatsen

De arbeidskosten voor het plaatsen van kozijnen omvatten zo’n 30% van de totaalprijs. Kortom, wil je zelf kozijnen plaatsen? Dan liggen de kosten voor je project ongeveer 30% lager in vergelijking met de prijzen bij een kozijnspecialist. Gemiddeld mag je dan rekenen op de volgende kosten voor je kozijnen:

  • Rijwoning of halfopen bebouwing: € 3.500 à 9.500, excl. btw en plaatsing
  • Vrijstaande woning: € 7.500 à 12.500, excl. btw en plaatsing

Op welke kosten mag ik rekenen voor mijn kozijnen? Dat hangt vooral van jouw situatie en wensen af. Wil je kunststof kozijnen zelf plaatsen of eerder houten kozijnen? Om hoeveel kozijnen gaat het en wat zijn de afmetingen? Wil je rolluiken toevoegen? Dergelijke factoren bepalen in grote mate de uiteindelijke kosten.

 

Komt zelf kozijnen plaatsen goedkoper uit?

Door de uitgespaarde arbeidskosten zal zelf je kozijn plaatsen iets goedkoper zijn. Hou er wel rekening mee dat je slechts 9% btw betaalt op de arbeidskosten van een vakman als je woning ouder is dan 2 jaar. Bovendien kan je de kosten ook nog drukken met andere kozijnen subsidies. Daarbovenop ben je verzekerd tegen schade, profiteer je van een goede garantieregeling en ben je uiteraard ook zeker van een optimale, luchtdichte plaatsing.

Benieuwd naar het prijsverschil tussen een vakman en doe-het-zelven? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij vakmannen in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen én ook gratis advies op maat. Achteraf kan je dan zelf beslissen of je de klus uitbesteedt of niet. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij kozijnspecialisten actief in je buurt!

 

Mogelijke risico’s en valkuilen

Wil je zelf je kozijn vervangen? Dan moet je voor een optimaal eindresultaat rekening houden met verschillende aandachtspunten. Wat kan er zoal fout gaan bij de plaatsing? Enkele valkuilen die je zeker moet vermijden:

  • Verkeerde opmetingen: zelf een kozijn plaatsen begint bij correcte opmetingen. Blijken de afmetingen niet helemaal correct? Dan loop je het risico dat je je kozijnen niet op de juiste maat bestelt.
  • Geen luchtdichte plaatsing: een nieuw, isolerend kozijn is weinig waard als de plaatsing niet water- en luchtdicht is gebeurd. Zorg er daarom voor dat je je nieuwe kozijn correct en naadloos isoleert met PUR-schuim en ook grondig afkit.
  • Kozijnen die niet waterpas staan: wil je vermijden dat je kozijnen na de plaatsing klemmen? Of dat ze vanzelf openen en sluiten als je ze opendraait? Controleer dan meerdere keren of het kozijn mooi waterpas staat. Ga ook na dat je links en rechts evenveel raamprofiel ziet.
  • Verkeerde type raam: denk op voorhand goed na over het type raam dat je wil plaatsen. Zo zijn vaste kozijnen goedkoper, maar je kan die niet openen. Wil je graag de ruimte goed kunnen verluchten? Dan investeer je beter in een duurder draaikiepkozijn.
  • Geen kwaliteitskeurmerk: kozijnen die je online kan kopen, zijn niet altijd even kwalitatief. Wil je defecten, een lage isolatiewaarde, een gebrekkige inbraakveiligheid, … vermijden? Kijk dan zeker grondig de kwaliteitskeurmerken van de kozijnen na.
  • Onveilige werkzaamheden: een kozijn met isolatieglas kan behoorlijk zwaar zijn. Zeker bij een bovenverdieping kunnen de werken dus erg onveilig zijn. Werk daarom altijd met minstens 2 personen en zorg voor een stabiele bouwsteiger en eventueel ook valbeveiliging.

TIP: een kozijnspecialist houdt rekening met al deze aandachtspunten en zorgt voor een correcte en vlotte plaatsing. Bovendien informeert hij je ook over de mogelijke uitvoeringen van je kozijnen, het meest aangewezen type kozijn, … Ontvang gratis advies op maat!

 

Zelf kozijn plaatsen of door vakman?

kozijnen zelf plaatsen

Is het nu aangeraden om je kozijnen zelf te plaatsen of schakel je beter een ervaren kozijnspecialist in? En wat is de beste keuze in welke situatie? Een korte vergelijking van beide opties:

 

OPTIE 1 = kozijnen zelf plaatsen

Zelf een kozijn plaatsen is enkel aangeraden als je veel kluservaring hebt. Zo’n project vergt namelijk meer expertise en nauwkeurigheid dan het gemiddelde werkje in je woning. Zo moet je alle opmetingen goed uitvoeren om de juiste kozijnen te bestellen, zorgen voor een 100% luchtdichte plaatsing, een verborgen afwatering, kozijnen die perfect waterpas staan, …

BELANGRIJK: is je woning meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten van een vakman. Zo kan je de kosten beperken als je besluit om toch samen te werken met een kozijnspecialist.

 

OPTIE 2 = kozijnen laten plaatsen

Wil je zeker zijn van kozijnen op maat van jouw woning die bovendien snel en correct zijn geplaatst? Dan doe je nog altijd best een beroep op de expertise van een kozijnspecialist in je buurt. Zo kan je rekenen op…

  • Advies op maat: uit welke uitvoeringen kan je kiezen? Welk type kozijn kies je best? Kan je ook enkel het glas in je huidige kozijnen vervangen? Een vakman geeft je advies op maat, zodat je doordachte keuzes kan maken voor jouw kozijnen.
  • Correcte & vlotte uitvoering: een kozijnspecialist plaatst je raamkozijnen water- en luchtdicht. Zo profiteer je van een optimaal rendement. Bovendien beschikt hij over de nodige ervaring én het juiste gereedschap om deze klus snel te klaren. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite.
  • Hoogwaardige materialen: schrijnwerkers werken alleen met hoogwaardige kozijnen met de juiste keurmerken. Dat garandeert je optimale isolatiewaarden, een goede kleurvastheid van je profielen, inbraakveilige kozijnen, …
  • Verzekering tegen schade: is er toch sprake van schade tijdens de werkzaamheden? Dan neemt de vakman de extra kosten voor zijn rekening. Als doe-het-zelver moet je daar zelf voor opdraaien.
  • Subsidies & financiële voordelen: als je samenwerkt met een vakman, kan je de kosten drukken met meerdere kozijnen subsidies. Is je woning ook meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten van die kozijnspecialist.

 

CONCLUSIE: een kozijnspecialist inschakelen loont meer!

Bij het plaatsen van een kozijn komt heel wat kijken. Een vakman inschakelen kost misschien iets meer, maar de voordelen zijn groot. Je bent zeker van kwalitatieve ramen die optimaal geplaatst zijn en de werken gaan ook erg snel. Bovendien kan je de kosten efficiënt drukken met meerdere financiële voordelen.

Op zoek naar kozijnspecialisten in je buurt? Je kan vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.