Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijn onderdelen

Hoe is een raam- en deurkozijn opgebouwd? Welke afzonderlijke kozijn onderdelen kunnen we onderscheiden? En wat is hun precieze functie? Dit artikel gaat hier dieper op in. Je leert meer over de verschillende delen, ontdekt hoeveel nieuwe kozijnen kosten en hoe een vakman je verder kan helpen.

Ga snel naar:
Raam- en deurkozijnen: prijzen
Waarom vertrouwen op een expert?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Kozijn onderdelen: een overzicht

Weet jij hoe kozijnen zijn opgebouwd? We overlopen de belangrijkste onderdelen hieronder:

 

1. Profielen

Wil je ramen en deuren plaatsen? Dan is de keuze van de profielen erg belangrijk. Die sieromlijsting is bepalend voor het uitzicht van je (buiten)schrijnwerk. Je kan je raam- en deurprofielen in verschillende materialen laten vervaardigen: kunststof, aluminium, hout of staal. Binnen die materialen kan je ook nog eens kiezen voor meerdere uitvoeringen qua kleur, structuur, glansgraad, …

TIP: twijfel je tussen de verschillende opties voor kozijnprofielen? Een vakman geeft je graag gericht advies op basis van je huis, stijl en budget. Schakel een kozijnspecialist in.

 

2. Dorpel

Een kozijn bestaat niet alleen uit profielen, maar ook uit een onderdorpel en een bovendorpel. In principe zijn dit de horizontale stijlen van een kozijn. Een dorpel heeft verschillende functies: het tegenhouden van vocht, het verstevigen van de kozijnconstructie en het dichten van kieren. Vaak zijn die dorpels in hetzelfde materiaal vervaardigd als de profielen.

 

3. Stijlen

De profielen en dorpels zijn verbonden door stijlen, zowel horizontaal als verticaal. Een raam of een deur is uitgerust met een linker- of rechterstijl, maar kan ook 1 of meerdere midden- of tussenstijlen hebben. Hierdoor krijgt je raam- of deurkozijn z’n specifieke uitzicht. De linker- en rechterstijl van het kozijn maken het aan de binnenkant mogelijk om een raam, een deur of beglazing in de sponning te plaatsen.

 

4. Latten

Een kozijn is opgebouwd uit verschillende latten, zoals kop- en spouwlatten:

 • Koplatten: dit zijn latjes die gebruikt worden om een kozijn af te timmeren. Vaak met als doel de naad tussen kozijn en muur af te dekken. Is het kozijn breder dan de lat? Dan worden er opvullatten geplaatst of gebruikt een vakman koplatten met sponningen.
 • Spouwlatten: dit is een lat in de spouw waaraan het kozijn bevestigd is. Daardoor krijgt het kozijn een ‘opgesloten’ uitzicht.

5. Deur- & raamsponning

Je kozijn bestaat ook uit één of meerdere sponningen: een gleuf of ruimte. Zo is er sprake van een glassponning, kalksponning, kloostersponning, …:

 • Glassponning: dit is de gleuf waarin het raam geplaatst wordt. Deze zijn dan ook aangepast aan het type beglazing. Bij driedubbel glas bv. moet de sponning flink wat breder zijn omdat de beglazing uit 3 glasplaten bestaat.
 • Kalksponning: de kalksponning is de gleuf aan 1 of meerdere kozijnstijlen in de buurt van het metselwerk. Deze wordt gevuld met specie om koudebruggen te vermijden en het kozijn op z’n plaats te houden.
 • Kloostersponning: deze sponning heeft een brede U-vorm aan de muurzijde in een kozijnstijl. Het doel van deze gleuf is om minder kieren te hebben. In deze sponning kan men een lichte scheidingswand plaatsen.

 

6. Beglazing

Als laatste van de kozijn onderdelen hebben we ook nog de beglazing van je raam of deur; dit is een cruciaal element van je kozijnen. Het glas is allesbepalend voor de isolatiewaarde van je schrijnwerk. Je hebt doorgaans keuze uit de volgende soorten beglazing:

 • HR+ beglazing: de 2 lagen glas zijn afgewerkt met een reflecterende coating en bevatten argon of krypton in de spouw. De U-waarde van HR+ glas is 1,6 W/m²K.
 • HR++ beglazing: de betere keuze? Dat is HR++ beglazing met een U-waarde van om en rond de 1,1 W/m²K. Deze bestaat ook uit 2 glasplaten, net zoals HR+, maar is afgewerkt met een betere coating waardoor de isolatiewaarde hoger is.
 • HR+++ beglazing: triple glas of drievoudige beglazing is de ideale keuze voor passiefwoningen. Dit type beglazing bestaat uit 3 glasplaten, elk met een isolerend gaslaagje ertussen en afgewerkt met een speciale coating. De U-waarde van driedubbel glas is 0,6 W/m²K.

 

7. Andere kozijnonderdelen

We hebben nu de belangrijkste basisonderdelen van een kozijn overlopen. Toch zijn er nog veel andere elementen te onderscheiden. Voorbeelden zijn….

 • Kozijnbeslag: onder deze noemer plaatsen we o.a. handgrepen, sloten en scharnieren. Deze afzonderlijke onderdelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren,… maar zijn ook belangrijk voor de inbraakveiligheid.
 • Kozijnrubbers: kozijnrubbers zijn er voor zowel ramen als deuren. Een vakman plaatst die tussen de profielen en ze dienen voornamelijk om tocht tegen te houden en koudebruggen te voorkomen. Zijn de rubbers dus versleten? Dan moeten ze vervangen worden om warmteverlies tegen te gaan.
 • Latei of ontlastingsboog: dit is een gemetselde boog boven het deur- of raamkozijn om het gewicht van het erboven liggende metselwerk wat te verdelen. Zo voorkomt dit kozijn onderdeel dat het schrijnwerk beschadigd wordt of begint te scheuren.

 

Laat je adviseren door een ramen- en deurenspecialist

Alle kozijnonderdelen samen bepalen in sterke mate de stevigheid en het uitzicht van je ramen en deuren. Daarnaast vergt het ook heel wat expertise en voorbereiding om een kwalitatief raam- of deurkozijn op maat samen te stellen en te installeren. Daarom schakel je eerder een ervaren ramen- en deurenspecialist in. Die helpt je graag verder.

Kozijnen op maat laten vervaardigen? Ontvang verschillende offertes van een professional actief in je regio via onze offerteservice.

 

 

kunststof kozijn onderdelen

 

Raam- en deurkozijnen: prijzen

De prijs voor kozijnen hangt sterk af van 2 factoren: het materiaal en het type raam. Vooral het raamtype bepaalt sterk hoe een kozijn wordt opgebouwd. Daarnaast is ook het uitzicht van je kozijnen belangrijk. In het onderstaande schema vind je alvast een overzicht van de verschillende prijzen:

Type kozijnMateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
RaamkozijnKunststof€ 250 - 750 per m²
Hout € 450 - 950 per m²
Aluminium € 600 - 1.100 per m²
Staal€ 750 - 1.300 per m²
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000 per m²
Hout€ 1.000 - 1.250 per m²
Aluminium€ 1.350 - 1.500 per m²
Staal€ 1.650 - 2.200 per m²
DeurkozijnKunststof€ 1.800 - 3.500
Hout€ 2.000 - 4.000
Aluminium€ 2.200 - 4.500
Staal€ 3.000 - 6.000

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wens je graag een concreter prijsvoorstel voor jouw ramen en deuren op maat? Neem dan contact op met diverse specialisten actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Bespaar geld met een subsidie!

Wil je nieuwe kozijnen plaatsen met kwalitatieve isolerende beglazing? Dan kan je een mooie korting krijgen dankzij de ISDE subsidie voor particulieren. Wil je liever een lening aangaan voor deze investering? Dan kan je een beroep doen op de Energiebespaarlening. Wil je graag meer weten? Lees hier dan alles over subsidies voor kozijnen.

 

Waarom vertrouwen op een ramen- en deurenspecialist?

Wil je specifieke onderdelen van je aluminium kozijn vervangen? Dan kan je misschien zelf de handen uit de mouwen steken. Ben je echter van plan om je huidig buitenschrijnwerk helemaal te vervangen? Vertrouw dan op een ervaren vakman. Dankzij zijn expertise kan je rekenen op…

 • Advies op maat: elk project is anders. Daarom komt een specialist altijd langs voor een plaatsbezoek en een persoonlijk gesprek. Wat moet er precies gebeuren? Wat zijn jouw wensen? Een vakman stemt zijn advies dan af op jouw noden én je budget.
 • Kozijnen op maat: in het geval van nieuwe kozijnen gaat hij na een verkennend gesprek aan de slag. Door z’n persoonlijke aanpak ben jij verzekerd van een prachtige uitvoering op maat. Gaat het echter om een herstelling van één of meerdere kozijn onderdelen? Dan zorgt hij voor een geschikte oplossing.
 • Professionele plaatsing: dankzij z’n expertise plaatst een vakman je ramen en deuren volgens de regels van de kunst. Bovendien gebruikt hij hiervoor enkel de beste, meest kwalitatieve materialen. Zo ben je zeker van een duurzaam eindresultaat.
 • Service na verkoop: raken na de plaatsing 1 of meerdere kozijnonderdelen beschadigd? Of is er sprake van een defect? Dan staat jouw vakman voor je klaar. Vraag zeker naar de garantieregeling voor jouw kozijnen. Die kan verschillen van vakman tot vakman.
 • Financiële voordelen: wil je graag een beroep doen op de verschillende kozijn subsidies? Dan moet je de klus overlaten aan een ervaren vakman. Die helpt je graag verder met je subsidieaanvraag.

TIP: wist je dat je kan besparen op je nieuwe raam- of deurkozijnen door verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken? Ontvang 2 à 3 offertes op maat van ramen- en deurenspecialisten actief in je regio via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.