Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijnen plaatsen

Ben je op zoek naar de juiste kozijnen voor je nieuwbouwwoning? Of zijn je huidige kozijnen al 10 à 15 jaar oud en wil je je kozijnen vervangen? Dan moet je enkele belangrijke knopen doorhakken qua materialen, beglazing, doe-het-zelven of niet, … In dit artikel lees je alles over de kosten, de mogelijke valkuilen, de werkwijze, … als je wil kozijnen plaatsen.

Ga snel naar:
Hoe kozijnen plaatsen?
Kozijnen plaatsen kosten
Mogelijke risico’s & valkuilen
Kozijnen vervangen of glas vervangen?
Zelf kozijnen plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom nieuwe kozijnen plaatsen?

Kozijnen zijn een essentieel onderdeel van je woning, zowel op functioneel als esthetisch vlak. Ze bepalen het karakter van je woning én houden de warmte binnen. De belangrijkste voordelen van nieuwe kozijnen plaatsen op een rij:

 • Lagere energierekening: dankzij hoogwaardig isolatieglas en nieuwe kozijnen hou je optimaal de warmte binnen en de koude buiten. Zo moet je veel minder stoken. Een belangrijk voordeel in tijden van sterk schommelende energieprijzen.
 • Heerlijk wooncomfort: met nieuwe kozijnen heb je geen last meer van dat vervelende tochtgevoel bij je ramen. Bovendien zijn ook sterke omgevingsgeluiden, condens op je ramen, … verleden tijd.
 • Uitstraling van je woning: je kozijnen beïnvloeden niet alleen je energiekosten, maar ook de stijl van je woning. Ga je voor een warme, natuurlijke uitstraling met houten kozijnen of mik je eerder op een minimalistische look met aluminium kozijnen? Door de vele materialen en uitvoeringen van kozijnen kies je zelf welke stijl jouw woning ademt.
 • Hogere woningwaarde: wil je je woning later verkopen of verhuren? Dan zijn nieuwe kozijnen alvast een uitstekend voordeel. Met deze investering verhoog je namelijk sterk de waarde van je woning.
 • Goed voor het milieu: minder stoken staat uiteraard synoniem aan minder CO2 uitstoten. En op die manier draag je met je nieuwe kozijnen ook je steentje bij aan het milieu.

Wil je nieuwe kozijnen plaatsen? Dan loont het om verschillende voorstellen van vakmannen te vergelijken. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

kozijnen plaatsen

 

Hoe kozijnen plaatsen?

Correct kozijnen plaatsen is een arbeidsintensieve klus die de nodige precisie en vakkennis vergt. Een ervaren vakman gaat als volgt te werk:

 1. Oude kozijnen verwijderen

  Gaat het om een renovatie en wil je je kozijnen vervangen? Dan zal een vakman uiteraard eerst je oude ramen verwijderen. Hij gaat hierbij uiterst nauwkeurig te werk. Zo voorkomt hij eventuele schade aan je muurisolatie, een scheve raamopening, … Die correcte voorbereiding is essentieel voor een vlotte plaatsing van je nieuwe kozijnen.

 2. Kozijnen plaatsen en verankeren

  In een volgende fase zet de vakman je nieuwe kozijnen waterpas vast, zowel verticaal als horizontaal. Die correcte verankering is mogelijk met ankers (bij spouwmuren) of met afstandsschroeven door de raamprofielen (bij volle muren). Zijn je kozijnen verankerd? Dan plaatst hij nog een rubberen matje op de dorpel voor een verborgen afwatering.

 3. Kozijnen luchtdicht isoleren

  De vakman zorgt ervoor dat de voeg tussen je kozijn en je binnenmuur 100% luchtdicht is afgesloten. Alleen dan ben je zeker van een optimale isolatie en een zalig wooncomfort. Voor zo’n naadloze isolatielaag zonder koudebruggen gebruikt een specialist doorgaans spuitisolatie als PUR-schuim.

 4. Kozijnen afwerken

  In de laatste fase dicht de vakman de naden tussen je buitenmuur en je kozijnen met een laag silicone. De naad onderaan de ramen laat hij dan weer open. Zo ben je zeker van een goede werking van de verborgen afwatering.

Kozijnspecialisten in je buurt contacteren? Dat kan volledig vrijblijvend en snel via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Kozijnen plaatsen kosten

De kosten voor nieuwe kozijnen hangen in grote mate af van het materiaal, het type kozijn, de afmetingen, … Wil je bv. een grote schuifpui plaatsen? Wil je kunststof kozijnen laten plaatsen of een ander materiaal? Voor een gemiddelde rijwoning mag je rekenen op 7.500 à 15.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Gaat het om een halfopen bebouwing of vrijstaande woning? Dan zullen de kosten eerder schommelen tussen de 15.000 à 30.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

Een kort overzicht van de gemiddelde kosten van nieuwe kozijnen per m² (per type raam en materiaal):

Type kozijnMateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Aluminium€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Aluminium€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor het plaatsen van kozijnen kunnen sterk verschillen per project en per vakman. Wil je gericht en snel verschillende prijsvoorstellen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere specialisten in je buurt.

 

kozijnen vervangen

 

Mogelijke risico’s & valkuilen

Bij het plaatsen van kozijnen is het belangrijk om de juiste keuzes te maken en samen te werken met een gespecialiseerde vakman. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat voor vele jaren? Dan vermijd je best de volgende valkuilen:

 • Alleen het glas vervangen: in plaats van je volledige kozijnen kan je ook alleen je beglazing vervangen. Let daarbij wel op dat je kozijnen nog in goede staat zijn, voldoende isoleren en dik genoeg zijn voor je nieuwe isolatieglas. Anders kom je achteraf misschien voor onaangename verrassingen te staan.
 • Geen luchtdichte plaatsing: wil je zelf kozijnen plaatsen? Dan is geen volledig luchtdichte plaatsing 1 van de meest voorkomende fouten. Door zo’n gebrekkige isolatielaag met koudebruggen krijg je te maken met warmteverlies, hogere stookkosten, tocht, …
 • Klemmende kozijnen: wil je een nieuw kozijn plaatsen? Dan controleert een vakman meerdere keren of dat kozijn perfect waterpas staat. Opent en sluit zo’n raam bv. vanzelf? Dan is dat niet het geval en riskeer je op termijn met klemmende kozijnen te maken te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om het kozijn mooi in het midden van de opening te plaatsen zodat je overal evenveel profiel ziet.
 • Verkeerde type ramen: het is belangrijk om goed na te denken over welk type kozijn je waar plaatst in je woning. Wil je bv. een ruimte extra kunnen verluchten? Dan kies je beter voor een draaikiepkozijn in plaats van een vast kozijn. Of wil je ook een schuifpui plaatsen om de grens tussen je binnen- en buitenomgeving te laten vervagen? Bespreek het zeker met je vakman.
 • Beschadigde muurisolatie: bij het verwijderen van oude kozijnen is voorzichtigheid geboden. Raakt de muurisolatie beschadigd? Of is de raamopening te groot? Dan duren de werken langer, met hogere kosten tot gevolg. Een ervaren kozijnspecialist meet gelukkig eerst alle afmetingen grondig op. Dat is de basis voor een correcte en snelle plaatsing van je nieuwe kozijnen.
 • Geen kwaliteitskeurmerk: vraag je vakman zeker naar de kwaliteit van de kozijnen waarmee hij werkt. Zijn ze bv. voldoende inbraakveilig? Hoe zit het met de isolatiewaarde van de beglazing en de raamprofielen? Behoudt het kunststof zijn kleur op lange termijn? Om zeker te zijn van de juiste keuzes, vergelijk je best meerdere voorstellen van kozijnspecialisten actief in je buurt.

 

Kozijnen vervangen of glas vervangen?

Je kan ervoor kiezen om je volledige kozijnen te vervangen, maar het is ook mogelijk om alleen je oude beglazing te vernieuwen. Wat is nu de beste keuze in welke situatie? Beide mogelijkheden op een rij:

 

OPTIE 1: enkel de beglazing vervangen

Deze methode is uiteraard goedkoper dan je volledige kozijnen vervangen. Bovendien zijn de werken ook minder arbeidsintensief en vuil. Let op: alleen je beglazing vervangen is enkel aangewezen onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten je raamkaders nog in goede staat zijn en voldoende isoleren. Die profielen moeten ook dik en sterk genoeg zijn voor je nieuwe isolatieglas. Kortom, op lange termijn is alleen je beglazing vervangen niet noodzakelijk de beste keuze.

 

OPTIE 2: volledige kozijnen vervangen

Wil je zeker zijn van een optimale thermische en akoestische isolatie? En bovendien ook een nieuwe uitstraling creëren voor je woning? Dan is je volledige kozijnen vervangen de beste optie. Zo ben je ook zeker dat je raamkaders en je beglazing perfect op elkaar zijn afgestemd. Je vermijdt ook dubbele arbeidskosten in het geval dat je profielen later toch nog aan vervanging toe zijn.

 

Laat ik beter mijn beglazing of mijn volledige kozijnen vervangen?

In de meeste gevallen is je volledige kozijnen vervangen de meest interessante en duurzame oplossing op lange termijn. Zijn je raamkaders bovendien niet meer geschikt voor zwaarder en dikker isolatieglas? Dan heb je geen andere keuze dan volledig nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Dankzij dit totaalplaatje zit je sowieso weer goed voor vele jaren.

Advies op maat nodig? Contacteer dan meteen meerdere vakmannen actief in je buurt via onze vrijblijvende offerteservice.

 

Zelf kozijnen plaatsen of vakman inschakelen?

Heb je veel ervaring als klusser? Dan is het eventueel mogelijk om zelf je kozijnen te plaatsen. Op voorwaarde dat je natuurlijk goed rekening houdt met alle belangrijke aandachtspunten: luchtdichte plaatsing, correcte afwatering, kozijnen die 100% waterpas staan, … Wil je mogelijke fouten vermijden? Dan kies je best voor zekerheid door samen te werken met een vakman. Zo profiteer je gegarandeerd van…

 • Advies op maat: zou je beter kunststof kozijnen plaatsen of een ander materiaal? Is het interessant om voor driedubbel glas te kiezen? Waar plaats je best welk type kozijn? Een specialist begeleidt je bij het volledige project en geeft je gratis advies op maat. Zo maak je zeker de juiste keuzes!
 • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman beschikt over de expertise en de ervaring om je kozijnen te plaatsen volgens de regels van de kunst. Kortom, je bent zeker van een luchtdichte montage en vlekkeloze afwerking. Bovendien gaat zo’n kozijnspecialist ook snel en efficiënt te werk.
 • Kwalitatieve kozijnen: een specialist werkt enkel met hoogwaardige kozijnen. Je kan dus rekenen op kwaliteit op vlak van isolatiewaarde, inbraakveiligheid, levensduur, kleurbehoud, …
 • Verzekering tegen schade: is er toch sprake van schade tijdens de werkzaamheden? Een vakman is gelukkig verzekerd en draait dus op voor eventuele extra kosten. Jij moet zelf dus niks betalen. Als je gaat doe-het-zelven profiteer je niet van die financiële bescherming.
 • Subsidies & financiële voordelen: voor het plaatsen van kozijnen kom je in aanmerking voor meerdere subsidies als de ISDE, de SVVE (voor VvE’s), gemeentelijke subsidies, … Een vakman geeft je graag meer uitleg en kan je zelfs helpen bij je aanvraag.

CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont duidelijk meer. Je betaalt natuurlijk zijn arbeidskosten, maar die blijven beperkt door de snelle plaatsing. Bovendien ben je zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn en de nodige subsidies om de kosten te drukken. Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere kozijnspecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.