Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijnen kopen

De juiste kozijnen kopen voor jouw woning is geen gemakkelijke opdracht. Welke kozijnen bestaan er zoal? Waarop moet je letten als je nieuwe kozijnen kiest? En welk budget moet je hiervoor voorzien? Ontdek het antwoord op al jouw vragen in dit artikel!

Ga snel naar:
Stappenplan kozijnen kopen
Prijs kozijnen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Nieuwe kozijnen kopen: waarop letten?

De nieuwste generatie kozijnen verhoogt jouw wooncomfort en zorgt voor een verlaging van jouw energierekening. Wil je nieuwe kozijnen kopen en ook genieten van alle voordelen die ze met zich meebrengen? Hou dan zeker onderstaande punten in het achterhoofd bij je beslissing:

 • Budget: leg op voorhand het budget vast dat je wil spenderen aan jouw nieuwe kozijnen. Je kan vervolgens nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen dat budget.
 • Onderhoudskosten: hebben de kozijnen veel onderhoud nodig en zo ja, welke kosten zijn daaraan verbonden? Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met je budget tijdens de aankoop van je kozijnen, maar ook daarna.
 • Levensduur: informeer je op voorhand goed over de levensduur van je gewenste kozijnen. De goedkoopste kozijnen met een levensduur van 25 jaar komen op termijn duurder uit dan de duurdere optie met een levensduur van 50 jaar.
 • Isolatiewaarde: naast de uitstraling van je kozijnen is ook de isolatiewaarde een belangrijk punt om bij stil te staan. Om zoveel mogelijk te besparen op je energierekening hou je het best ook rekening met de isolatiewaarde van je gewenste kozijnen.

TIP: een ervaren installateur houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten en geeft advies op maat van jouw project. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.

aluminium kozijnen kopen

 

Stappenplan kozijnen kopen

Nieuwe kozijnen kopen is een flinke opdracht waar je vaak wel wat hulp bij kan gebruiken. Onderstaand stappenplan geeft je een leidraad in de zoektocht naar de perfecte kozijnen:

 

STAP 1: Kies het type kozijn

Wie kozijnen wil kopen, zal merken dat er heel wat verschillende types op de markt zijn. Wat zijn hun specifieke kenmerken? Een kort overzicht:

 • Vast kozijn: dit is het meest eenvoudige type kozijn. Het is ook het gemakkelijkste kozijn om te plaatsen én het goedkoopste. Er zijn namelijk geen scharnieren of sloten om rekening mee te houden. Het grote nadeel van een vast kozijn? Je kan het niet openen, waardoor je de ruimte ook niet kan verluchten. Je combineert een vast kozijn daarom het best altijd met een kozijn dat je wel kan openen.
 • Draaikozijn: dit type kozijn bestaat uit een vleugel die je naar binnen kan draaien. Met een draaikozijn kan je je ramen volledig openen en kan je een ruimte dan ook goed verluchten. Dit kozijn is bovendien gemakkelijk te reinigen.
 • Valkozijn: een valkozijn, ook wel bekend als kiepkozijn, valt naar binnen open tot een kier. Ook met dit type kozijn kan je een kamer verluchten, zelfs wanneer het regent. Nadeel is dat je het raam niet volledig kan openen en het dus niet zo eenvoudig schoon te maken is.
 • Draaikiepkozijn: dit is het meest gekozen type kozijn. Het is een combinatie van een draaikozijn en een kiepkozijn. Je kan een draaikiepkozijn dus op 2 manieren openen: volledig opendraaien of enkel kiepen.
 • Schuifpui: met een schuifpui kan je alle kanten op: je kan kiezen voor een traditioneel schuifsysteem, maar ook voor een vouwsysteem of hefschuifpui.
 • Deurkozijn: de keuze van jouw nieuwe kozijnen beperkt zich niet alleen tot raamkozijnen. Ook deurkozijnen vormen een belangrijk onderdeel van jouw buitenschrijnwerk en mogen dus niet over het hoofd gezien worden wanneer je nieuwe kozijnen koopt.

 

STAP 2: Kies het materiaal

Nu je het type kozijn gekozen hebt, kan je beslissen uit welk materiaal deze gemaakt moeten worden. Je kan kiezen uit:

 • Aluminium: dit materiaal is sterk, stevig, kleurvast, krasvrij en onderhoudsarm. De slanke profielen kunnen een zwaar gewicht dragen, waardoor aluminium kozijnen de perfecte keuze zijn voor grote raampartijen.
 • PVC: kozijnen uit kunststof hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook dit materiaal is kleurvast, krasvrij en onderhoudsarm. Het is wel minder sterk dan aluminium, waardoor het minder geschikt is voor grote ramen.
 • Hout: houten kozijnen geven je woning een warme, charmante uitstraling. Hout heeft de beste isolatiewaarde en gaat mits het juiste onderhoud tientallen jaren mee.
 • Staal: dit materiaal wordt vaak gekozen vanwege zijn karakteristieke uitstraling. Staal is niet alleen erg stijlvol, maar ook stevig. Ook met stalen kozijnen kan je dus kiezen voor grote raampartijen.

 

Welk materiaal kies ik het best?

Dit hangt af van jouw voorkeuren en wat jij belangrijk vindt in kozijnen. Enkele factoren die jouw keuze kunnen beïnvloeden:

 1. Prijs
  Wil je kozijnen kopen voor de laagste prijs? Dan is PVC de beste keuze. Het is niet alleen het goedkoopste materiaal voor kozijnen, het heeft ook een zeer lange levensduur. Daardoor hebben kozijnen uit PVC ook de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 2. Constructiemogelijkheden
  Kijk je uit naar kozijnen met de meeste constructiemogelijkheden? Dan zijn aluminium en staal het meest geschikt. Brede glasgevels of grote schuifpuien zijn geen probleem voor deze materialen met een grote draagkracht.
 3. Uitvoeringen
  Aluminium en PVC bieden je de grootste keuze op vlak van kleur, structuur en glansgraad. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook verkrijgbaar in steellook of met houtnerfstructuur.
 4. Onderhoud
  Zoek je onderhoudsarme kozijnen? Dan zit je goed met zowel aluminium, staal als PVC. Voor al deze materialen volstaat het om ze enkele keren per jaar te reinigen met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel.

 

TIP: op basis van jouw voorkeuren stelt een ervaren vakman jou de kozijnen voor die aansluiten bij jouw project. Ontvang voorstellen op maat van verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

 

STAP 3: Kies de afwerking

Je kan niet alleen het materiaal en de uitvoering van je kozijnen afstemmen op je persoonlijke voorkeuren. Er is ook heel wat mogelijk op vlak van afwerking. Een greep uit het aanbod:

 • Rolluiken of andere zonwering: het is aangeraden om samen met je kozijnen meteen ook zonwering te bestellen zoals rolluiken, screens of (rol)gordijnen. Deze worden dan samen met je nieuwe kozijnen geplaatst. Je kan kiezen voor een handmatige of elektrische bediening.
 • Elektrische bediening: voor extra gebruiksgemak kan je je kozijnen laten uitrusten met elektrische bediening. Dit is handig bij bijvoorbeeld moeilijk bereikbare ramen. Het is ook mogelijk om je zonwering te laten motoriseren.
 • Accessoires: ook de handgrepen en het raambeslag van je kozijnen kan je kiezen in functie van jouw voorkeuren. Ze zijn verkrijgbaar in vele vormen en materialen (denk maar aan brons, inox, messing of aluminium), zodat je het geschikte hang- en sluitwerk kan kiezen voor jouw interieur.

 

STAP 4: Kies de beglazing

Het type glas is bepalend voor de isolatiewaarde van jouw ramen. Met de juiste beglazing verbeter je de energieprestaties van je woning en verlaag je jouw energierekening. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Een overzicht:

 • Hoogrendementsglas: dit type beglazing bestaat uit 2 glasplaten die gevuld zijn met een edelgas en voorzien zijn van 1 of 2 coatings die de warmte binnenhouden. Je kan kiezen tussen HR glas, HR+ glas en HR++ glas.
 • Driedubbel glas: deze beglazing wordt ook HR+++ glas genoemd en bestaat uit 3 glasplaten. Driedubbel glas biedt momenteel de beste isolatie.

 

Vergelijk voorstellen van verschillende installateurs

Welke kozijnen koop je nu het best? Met welk type beglazing combineer je ze? Een ervaren installateur begeleidt je graag doorheen het hele aankoopproces. Om een goed overzicht te krijgen van alle mogelijkheden, vraag je het best voorstellen aan bij verschillende specialisten actief in jouw buurt. Zo kan jij gericht adviezen, prijzen,… vergelijken en een doordachte keuze maken. Start jouw aanvraag hier.

 

kunststof kozijnen kopen

 

Prijs kozijnen

De exacte kosten van jouw kozijnen wordt bepaald door verschillende factoren: het type kozijn, het aantal kozijnen, de afmetingen, de beglazing, de afwerking… Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen per type kozijn en per materiaal:

Type kozijnMateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Aluminium€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Aluminium€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

 

Kozijnen kopen: druk de kosten dankzij subsidies

Laat je samen met je kozijnen ook nieuwe beglazing plaatsen? Dan kan je dankzij de ISDE subsidie voor kozijnen een deel van je investering recupereren op voorwaarde dat de beglazing een minimale U-waarde heeft van 1,2 W/m²K. Dit komt overeen met HR++ glas. Laat je driedubbel glas plaatsen? Dan is de norm nog strenger en moet de beglazing een minimale U-waarde van 0,7 W/m²K hebben.

TIP: win op voorhand voldoende informatie in over de mogelijkheden en daaraan gekoppelde subsidies. Een vakman adviseert je graag en bezorgt je meteen ook een prijsvoorstel. Ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Naast het type kozijnen, het materiaal, de afwerking,… zijn er nog een aantal andere zaken die jouw aandacht verdienen als je nieuwe kozijnen koopt:

 • Extra opties: je kan je kozijnen voorzien van een aantal handige opties, zoals ventilatieroosters, een muggenhor op maat, zonwering… Een vakman geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden.
 • Nieuwe vensterbanken: wanneer je nieuwe kozijnen laat plaatsen, zijn de bestaande vensterbanken ook vaak aan vervanging toe. Je beslist bij de aankoop van je kozijnen beter ook of je je vensterbanken laat vernieuwen. Dan kan de installateur dit tegelijkertijd doen.
 • Hang- en sluitwerk: jouw kozijnen vormen een belangrijk onderdeel van de uitstraling van jouw woning. Je stemt het hang- en sluitwerk dan ook maar beter af op jouw interieur.
 • Bouwvergunning: je hebt geen bouwvergunning nodig wanneer je kozijnen laat plaatsen met dezelfde afmetingen als je oude kozijnen. Wil je je raam- of deuropening aanpassen? Dan informeer je het best of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Je installateur kan je hierop een antwoord geven.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van professionele installateurs actief in jouw buurt:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.