Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten kozijnen

Ben je op zoek naar duurzame en tijdloze kozijnen? Dan is hardhout een uitstekende keuze. Houten kozijnen ademen natuurlijke charme en ambachtelijke klasse. Bovendien kan je kiezen uit een brede waaier aan houtsoorten, kleuren, freeswerk, … In dit artikel ontdek je alles over de mogelijkheden, het onderhoud, de kosten, … van hardhouten kozijnen!

Ga snel naar:
Uitvoeringen houten kozijnen
Houten kozijnen prijzen
Onderhoud kozijn in hout
Vergelijking: hout of ander materiaal?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor hardhouten kozijnen?

Hout is en blijft een geliefd materiaal voor zowel raam- als deurkozijnen. Ook gecharmeerd door hardhout voor je nieuwe kozijnen? Niet meer dan terecht, want met kozijnen in hout ben je zeker van de volgende voordelen:

 • Natuurlijke, warme uitstraling: hout is een authentiek natuurproduct. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke patroon, nerfstructuur, … Dat zorgt voor een natuurlijke en tijdloze uitstraling.
 • Op maat van elke woning: hou je van een traditionele stijl met decoratief freeswerk? Of verkies je strakke lijnen en een minimalistisch design? Met hout kan je kozijnen laten maken voor zowel landelijke, klassieke als moderne woningen.
 • Uitstekende isolatiewaarden: van alle materialen voor raam- en deurkozijnen haalt hardhout de beste isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Combineer je je hardhouten kozijnen op maat met hoogwaardig isolatieglas? Dan mag je dus zeker zijn van een optimale isolatie.
 • Lange levensduur: tropisch en Europees hardhout zijn perfect geschikt voor buitentoepassingen. Bij een kwalitatieve toplaag zijn ze bovendien tijdens de eerste 10 jaar schildervrij. Zorg je nadien voor een regelmatig onderhoud? Dan kunnen je kozijnen in hout tot wel 50 jaar meegaan.
 • Grote overspanningen mogelijk: hout is een erg stevig materiaal. Net als bij aluminium kozijnen kan je daardoor met grote overspanningen werken en dus grote raampartijen creëren.
 • Makkelijk te bewerken: in tegenstelling tot kunststof of aluminium kan je hardhout vlot bewerken. Wil je een krasje wegwerken? Of wil je je ramen en deuren in een nieuwe kleur steken? Met houten kozijnen is dat perfect mogelijk.

Houten kozijnen laten plaatsen? Dan vraag je best voorstellen op maat aan bij meerdere kozijnspecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht de mogelijke uitvoeringen, prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

houten kozijnen

 

Uitvoeringen van houten kozijnen

Hout is polyvalenter dan je zou denken. Je vindt dus sowieso hardhouten kozijnen op maat die passen bij jouw woning en wensen. Welke keuzes kan je allemaal maken? Een kort overzicht:

 1. Type kozijn

  Je kan alle types kozijnen laten vervaardigen in hout. Vaste kozijnen zijn uiteraard het goedkoopst, maar houten draaikiepramen kan je dan weer openen op verschillende manieren. Of wil je je binnen- en buitenomgeving laten versmelten met een houten schuifpui op maat? Vraag zeker naar de mogelijkheden bij meerdere plaatsers in je buurt.

 2. Houtsoort

  Houten kozijnen zijn altijd vervaardigd uit hardhout op maat van buitentoepassingen. Die zijn uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden (vocht, vuil, uv-straling, …). Je kan kiezen voor tropisch hardhout als afrormosia, meranti en padouk, maar ook Europese hardhoutsoorten als eik, lariks, kastanje, … zijn ideaal. Een van de populairste materialen tegenwoordig is douglas. Zo zie je nu vaak douglas deuren met een kozijn in hetzelfde materiaal voor een uniforme look.

 3. Vorm, structuur en kleur

  Hou je van een natuurlijke houtkleur of verkies je een andere tint? In principe kan je voor de afwerkingslaag kiezen voor elke mogelijke kleur. Daarnaast zijn ook verschillende structuren, houttekeningen, … mogelijk. En qua vorm? Een landelijke stijl creëer je met ovale en gebogen vormen, terwijl rechte lijnen en afgeschuinde vormen eerder modern ogen. 

 4. Afwerking

  Dankzij moderne (frees)machines kan je een kozijn in hout op verschillende manieren laten afwerken. Welk design heb je voor ogen voor de dorpels van je kozijnen? Wil je decoratieve ornamenten laten aanbrengen of fijne gefreesde lijnen? De afwerkingsmogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

Wil je houten kozijnen bestellen? Dan neem je best contact op met meerdere gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt. Dat kan snel, eenvoudig en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Houten kozijnen prijzen

De kosten voor hardhouten kozijnen hangen vooral af van het type kozijn, maar ook van de gekozen houtsoort, de afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 450 à 1.250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Een kort overzicht van de prijzen voor houten kozijnen per type:

Type houten kozijnPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijn in hout€ 450 à 750
Draaikiepkozijn in hout€ 650 à 950
Schuifpui in hout€ 1.000 à 1.250

Een totaalprijs voor jouw project? Dit zijn uiteraard richtprijzen. Wil je gericht alle kostenposten voor jouw houten kozijnen vergelijken? En ook een breed beeld krijgen van de mogelijke uitvoeringen, werkwijzen, …? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere kozijnspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten voor je houten kozijnen met subsidies!

Voor het plaatsen van isolatieglas en kozijnen kom je in aanmerking voor meerdere subsidies en financiële voordelen. Denk bv. aan de ISDE subsidie voor particulieren, de Energiebespaarlening, maar ook aan het verlaagde btw-tarief voor woningen ouder dan 2 jaar.

Advies nodig? Een kozijnspecialist geeft je graag meer info over de voorwaarden, aanvraag, … Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten. Contacteer vakmannen in je buurt!

 

hardhouten kozijnen

 

Onderhoud kozijn in hout

Dankzij een speciale toplaag is het hout voor kozijnen goed beschermd tegen alle mogelijke weersinvloeden. Na 5 à 10 jaar is het echter aangeraden om je houten kozijnen te onderhouden voor een optimale levensduur. Hoe ga je daarbij te werk? De verschillende mogelijkheden op een rij:

 • Hout voor kozijnen oliën: duurzame hardhoutsoorten (bv. afrormosia of padoek) zullen door de uv-straling geleidelijk vergrijzen. Dit natuurlijke proces heeft geen impact op de kwaliteit van het hout. Behoud je liever de originele houtkleur? Dan is het aangeraden om tijdig je kozijnen te oliën.
 • Hout voor kozijnen beitsen: een beits op maat dringt diep in het hout en biedt zo weer een optimale bescherming tegen regen, vuil, uv-straling, … Dankzij dit ademende product blijft ook de originele houtstructuur mooi behouden.
 • Hout voor kozijnen vernissen: in tegenstelling tot beits trekt vernis niet in het hout, maar legt het een beschermende laag op je raam- of deurkozijnen. Je kan ervoor kiezen om de houtstructuur deels te behouden of volledig weg te werken, afhankelijk van het type vernis.
 • Hout voor kozijnen schilderen: je kan je houten kozijnen schilderen met een speciale alkydverf of acryllak. Zo bepaal je helemaal zelf de nieuwe kleur van je ramen en deuren. Let op, idealiter herhaal je deze klus elke 5 jaar. Anders ontstaan er barstjes en kan de verf ook verkleuren.

Hoe maak ik mijn kozijnen in hout proper? Dat is heel eenvoudig. Net als bij kunststof en aluminium kozijnen volstaat een sopje met een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte spons. Je maakt je hardhouten kozijnen best 2 à 4 keer per jaar proper.

 

Vergelijking: houten kozijnen of ander materiaal?

Naast hout voor je kozijnen kan je natuurlijk ook kiezen voor andere materialen als kunststof, aluminium of staal. Nog niet zeker over het meest geschikte materiaal voor jouw buitenschrijnwerk? Hieronder wegen we de verschillende opties kort tegen elkaar af:

 

1. Houten of kunststof kozijnen?

Hou je van de uitstraling van hout, maar is je budget beperkter? Dan zijn kunststof kozijnen met een houtlook de ideale oplossing. Kwalitatieve PVC met een houtlook valt namelijk nauwelijks te onderscheiden van echt hout. Bovendien is kunststof ook onderhoudsvriendelijker. Daar staat wel tegenover dat niets opkan tegen de authenticiteit en tijdloosheid van echte hardhouten kozijnen. Bovendien is de isolatiewaarde van houten profielen ook beter.

 

2. Houten of aluminium kozijnen?

Zowel met houten als aluminium kozijnen kan je grote raampartijen creëren, maar bij aluminium kan dat met nog elegantere, slankere profielen. Dit metaal is namelijk niet alleen licht, maar ook ontzettend sterk. Ook qua onderhoudsgemak is aluminium een betere keuze. Let op: net als kunststof kan je met aluminium wel niet die warme, natuurlijke look van hout evenaren. Daarnaast past hout bij elke mogelijke woningstijl, terwijl aluminium eerder geschikt is voor strakkere, moderne woningen.

 

3. Houten of stalen kozijnen?

Staal is met voorsprong het duurste materiaal voor kozijnen. Niet alleen vanwege de hoge materiaalkost, maar ook vanwege de arbeidsintensieve plaatsing. Staal is namelijk erg zwaar. Dit materiaal is dus vooral een goede keuze als je houdt van die karakteristieke, industriële steellook. Hou je het liever wat goedkoper en wil je je woning optimaal isoleren? Dan zijn houten kozijnen op maat beter geschikt.

 

CONCLUSIE: welk materiaal kies ik het best?

Dat hangt vooral af van je budget, je woning en je persoonlijke wensen. Twijfel je nog tussen echt hout of kunststof met een houtlook? Of denk je eerder aan aluminium met de uitstraling van staal? Voor een goed overzicht van alle mogelijkheden is het sowieso aangeraden om meerdere kozijnspecialisten te contacteren. Enkel door verschillende materialen, prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken.

Meerdere vakmannen in je buurt contacteren? Via onze offertedienst kom je vrijblijvend in contact met verschillende kozijnspecialisten. Zij geven je graag advies op maat van jouw project. Vul het gratis contactformulier in!

 

Voorbeelden van houten kozijnen op maat

Inspiratie opdoen voor jouw gedroomde hardhouten kozijnen op maat? Daarvoor contacteer je best verschillende kozijnen experts. Zij tonen je met plezier hun brede aanbod. Met de 3 onderstaande voorbeelden reiken we je ook al de nodige ideeën aan:

 

INSPIRATIE 1 = glasgevel met slanke houten kozijnen

kozijnen in hout

Door de sterkte van kozijnen in hout kan je makkelijk grote overspanningen creëren. Daar is de fraaie glasgevel op de bovenstaande foto een goed voorbeeld van. Met zulke houten kozijnen geniet je het hele jaar van een prachtig zicht en de slanke profielen ogen ook erg stijlvol en elegant. Bovendien harmoniëren ze ook fraai met het houten keukenblad.

 

 

INSPIRATIE 2 = serre met kozijnen in hardhout

serre met houten kozijnen

Door de natuurlijke uitstraling en grote duurzaamheid is hout ook erg populair als materiaal voor een serre op maat. Op de bovenstaande foto vormt een houten schuifpui met bredere, robuuste profielen de doorgang naar een serre met gelijkaardige kozijnen. Zo is deze ruimte 1 stilistisch geheel.

 

 

INSPIRATIE 3 = voorgevel met geschilderde houten kozijnen

kozijn in hout

Houten kozijnen kan je eenvoudig verven in eender welke kleur. Hier kozen de eigenaars voor een karaktervol donkergroen dat mooi past bij de bakstenen gevel. Zowel de deur als het raamkozijn in hout hebben de traditionele uitstraling van een statig herenhuis. Dit voorbeeld bewijst ook dat je met hout vele kanten op kan qua decoratieve afwerking.

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.