Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijnprofielen

Nieuwe kozijnprofielen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook goed voor je energierekening. Zo hoef je minder te stoken in de winter en draag je een extra steentje bij aan een beter milieu. Welke materialen voor raamprofielen zijn er, wat kost het je gemiddeld, heb je een vakman nodig, …? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten kozijnprofielen
Prijs kozijnprofielen
Inspiratie & voorbeelden
Zelf plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Kan je subsidies krijgen voor kozijnprofielen?

Je kan onder meer de ISDE subsidie aanvragen voor nieuwe kozijnprofielen, zolang je deze combineert met hoogrendementsglas en je voldoet aan de maximale U-waarden (W/m²K). In dit geval ontvang je € 10 per m² aan kozijnen met HR++ glas of € 45 per m² aan kozijnen met triple glas. Belangrijk: de premiebedragen verdubbelen wanneer je het plaatsen van kozijnprofielen combineert met nog minstens 1 andere isolatiemaatregel of het plaatsen van een warmtepomp, zonneboiler… Ook voor de beglazing zelf krijg je nog een aparte subsidie. Zo kan je de kosten flink drukken.

Profiteren van subsidies voor je nieuwe kozijnprofielen? Dan moet je een vakman inschakelen om in aanmerking te komen. Vind de juiste vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

kozijnprofielen

 

Soorten kozijnprofielen

Welke opties heb je op vlak van kozijnen? Een overzicht van de belangrijkste kostenbepalers:

 

1. Type raam

Ten eerste is het type raam waar je kozijnen voor plaatst van belang. Hierbij gaat het meestal om vaste kozijnen, draaikiepkozijnen of schuifpuien. Bij vaste kozijnen komen geen scharnieren kijken, aangezien deze ramen niet open kunnen. Draaikiepkozijnen kan je dan weer op 2 manieren openen en met een schuifpui laat je de grens tussen de binnen- en buitenomgeving vervagen. Vanzelfsprekend zijn deze laatste 2 types duurder dan vaste kozijnen.

LET OP: kozijnprofielen zijn ook in deuren te verwerken. Aangezien je voor dit soort deurkozijnen de gehele deur vervangt, zijn de prijzen hiervoor wat hoger. Doorgaans houd je rekening met een gemiddelde prijs van € 1.800 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor standaard deuren.

 

2. Materialen

De meest voorkomende materialen voor kozijnprofielen zijn hout, aluminium, kunststof en staal. Deze materialen variëren op vlak van prijs, onderhoud, uitstraling, … Een kort overzicht:

  • Hout: met kozijnprofielen in hout geniet je bovenal van een hoge isolatiewaarde en geef je een warme, traditionele uitstraling aan je woning. Daarnaast zijn er verschillende houtsoorten om te overwegen en past dit natuurlijke materiaal binnen vele stijlen. Wel moet je erop letten dat hout wat onderhoud vergt.
  • Aluminium: aluminium kozijnprofielen zijn sterk, licht, roestvrij en onderhoudsarm. Daardoor kan je met dit metaal grote raampartijen creëren met slanke en elegante kozijnprofielen. Bovendien heb je een brede keuze aan kleuren, structuren, glansgraden, …
  • Kunststof: vanwege een hoge isolatiewaarde, lange levensduur en optimale prijs-kwaliteitverhouding zijn kunststof kozijn profielen een populaire keuze. Daarnaast is PVC net als aluminium erg onderhoudsarm. Ten slotte past kunststof goed bij verschillende stijlen.
  • Staal: stalen kozijnprofielen zijn een onmisbaar onderdeel van industriële interieurs. Het kost een stuk meer dan andere materialen voor raamprofielen, maar daar staan wel meerdere voordelen tegenover. Zo is staal sterk genoeg voor grote kozijnen, is het veelzijdig inzetbaar en vergt het amper onderhoud.

 

Welk type kozijnprofiel kies ik best?

Welke raamprofielen je kiest, is voornamelijk afhankelijk van je woonstijl, budget, … Maak gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat bij 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs kozijnprofielen

Wat kosten nieuwe kozijnprofielen? Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van € 250 à 2.200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Die prijs hangt sterk af van het type kozijnen, het gekozen materiaal, de afwerking, … Een overzicht van de richtprijzen:

Type kozijnprofielMaterialenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Aluminium€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
DraaikiepkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Aluminium € 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

kozijn profielen

 

Inspiratievoorbeelden kozijnprofielen

Op zoek naar wat inspiratie? Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je kozijnprofielen bij de rest van je woning laat passen:

 

INSPIRATIE 1: moderne kozijnprofielen

kozijnprofielen modern

Moderne interieurs staan vooral bekend om hun strakke lijnen, minimalistisch design en grote glaspartijen. Hier passen kunststof of aluminium kozijnprofielen prima bij. Zo kan je kunststof voor kleinere ramen gebruiken of zet je aluminium in voor grote ramen (zie foto boven). Daarnaast gebruik je voor de kozijnen basiskleuren als zwart, grijs, bruin, wit, …

 

INSPIRATIE 2: landelijke raamprofielen

kozijnprofielen landelijk

Vloeren van natuursteen, natuurlijke kleuren en houten decoratie, … Wil je een woning met een warme en traditionele uitstraling? Dan ga je voor een landelijk interieur. Hierbij passen houten raamprofielen, maar je kan ook zeker voor houtlook PVC kiezen. Zulke kunststof kozijnen zijn budgetvriendelijker en nagenoeg onderhoudsvrij, maar kunnen qua look natuurlijk niet op tegen echt hout.

 

INSPIRATIE 3: industriële raamprofielen

kozijnprofielen industrieel

Denk je aan industriële woningen? Dan denk je aan hout en staal. Beide materialen zijn te gebruiken voor je raamprofielen, al variëren ze wel op gebied van prijs en onderhoud. Verder staat de industriële stijl bekend om ruwe, onbewerkte materialen en donkere kleuren. Zo laat je donker hout dus best onbewerkt en kies je voor zwart staal.

 

Zelf kozijnprofielen plaatsen of vakman?

Als je de nodige kennis en ervaring hebt, kan je eventueel je kozijnen zelf plaatsen. Wil je echter zeker zijn van een correcte plaatsing van je nieuwe raamprofielen? Dan laat je dit best doen door een expert. Zo profiteer je namelijk van heel wat voordelen. Een overzicht:

  • Gericht advies: welk materiaal voor kozijnprofielen past best bij je woning? Wat is de meest budgetvriendelijke optie en hoe onderhoud je je kozijnprofielen? Een ervaren vakman begeleidt je tijdens het gehele proces, van aankoop tot plaatsing.
  • Prijzen op maat: vakmensen maken op locatie een inschatting van de totale kostprijs. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en weet je precies hoeveel je kwijt bent aan je raamprofielen. Ook loont het om meerdere vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice.
  • Correcte uitvoering: een vakman heeft veel ervaring met het plaatsen van kozijnen en weet precies waarop hij moet letten tijdens de plaatsing. Zo geniet je van meer zekerheid en is de kans op schade een stuk kleiner.
  • Hoogwaardige materialen: ervaren vakmensen werken alleen met de beste materialen en kunnen deze ook voor een lagere prijs inkopen. Daarom is het inschakelen van een vakman doorgaans goedkoper dan je van tevoren zou denken.
  • Financiële voordelen: kies je voor een vakman, dan geniet je mogelijk van meerdere financiële voordelen. Zo kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie, al moet je de nieuwe kozijnprofielen dan wel laten voorzien van hoogrendementsglas. En is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geniet je ook nog van een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% op de arbeidskosten.

 

Geld besparen = vakmensen vergelijken

Interesse in hoogwaardige raamprofielen voor een zo laag mogelijke kostprijs? Schakel dan zeker een vakman in. Via onze gratis offerteservice vergelijk je vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.