Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten kozijnen

Het aanbod van kozijnen blijft steeds uitbreiden en diversifiëren. Er zijn diverse soorten kozijnen op de markt in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten kozijnen? Welke kozijnen kies je best wanneer je nieuwe ramen of deuren laat plaatsen? Ontdek hier het antwoord op al jouw vragen!

Ga snel naar:
Soorten kozijnen volgens materiaal
Soorten kozijnen volgens model
Soorten kozijnen volgens toepassing
CONCLUSIE: welk soort kozijnen kiezen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor nieuwe kozijnen?

Investeren in nieuwe kozijnen loont. Ze hebben niet alleen een invloed op de uitstraling van je woning, maar ook op je energierekening én op het milieu. Een overzicht van de belangrijkste voordelen:

 • Minder energiekosten: nieuwe kozijnen zorgen voor een betere isolatie van je woning. Je moet dus minder stoken, met lagere energiekosten tot gevolg.
 • Impact op het milieu: minder stoken betekent natuurlijk ook minder CO2 uitstoten. En zo draag je dankzij nieuwe kozijnen je steentje bij aan het milieu.
 • Verhoogd wooncomfort: kwalitatieve kozijnen voorkomen o.a. dat er tocht door je ramen komt, verminderen omgevingsgeluiden en maken komaf met condens op je ramen.
 • Uitstraling van je woning: kozijnen hebben een belangrijke esthetische waarde. Met nieuwe kozijnen kan je de uitstraling van je woning helemaal veranderen.

Interesse in nieuwe kozijnen? Het is een goed idee om bij verschillende vakmannen advies in te winnen over de verschillende soorten kozijnen, de mogelijkheden, de prijzen, … Kom in contact met professionals actief in jouw buurt via onze offerteservice.

Soorten kozijnen

 

Soorten kozijnen volgens materiaal

Een eerste manier om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten kozijnen is volgens het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest courante materialen:

 

kunststof kozijn in slaapkamer Kunststof kozijnen

Kunststof (PVC) is het meest gekozen materiaal voor kozijnen. Niet verwonderlijk: PVC heeft een lange levensduur, een goede isolatiewaarde en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit materiaal is bovendien kleurvast en erg onderhoudsarm. Het volstaat om kunststof kozijnen een paar keer per jaar te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel. Het nadeel? Ze zijn niet eenvoudig te overschilderen. Dit betekent dat je keuze zo goed als vast staat zodra je de uitvoering gekozen hebt.

 

 

toepassing aluminium kozijnen Aluminium kozijnen

Ook aluminium is een populair materiaal voor kozijnen. Dit materiaal is tegelijk erg licht en sterk. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor grote raampartijen. Daarnaast is aluminium kleurvast, roestvast en onderhoudsarm. Net als kunststof kozijnen zijn ook aluminium kozijnen niet gemakkelijk te overschilderen. Ook hier hang je dus vast aan je oorspronkelijke keuze.

 

 

 

Houten kozijnen in moderne woning Houten kozijnen

Waar PVC en aluminium een moderne uitstraling geven aan jouw woning, ga je met houten kozijnen net de andere kant op. Dankzij zijn warme, charmante uitstraling geeft hout jouw woning een karaktervolle look. Daarnaast bieden houten kozijnen ook een goede thermische en akoestische isolatie. Je hebt bovendien een grote keuzevrijheid in houtsoorten en kleuren. Verder kan je houten kozijnen ook gemakkelijk overschilderen. Het nadeel van hout? Je moet het regelmatig voorzien van een laagje olie, vernis of beits.

 

 

metalen ramen staal Stalen kozijnen

Met stalen kozijnen geef je je woning een industriële uitstraling. Net als aluminium is staal erg stevig, waardoor je er grote raampartijen mee kan creëren. Bovendien beschikt dit materiaal over de grootste constructiemogelijkheden. Dit wordt dan wel weerspiegeld in de prijs. Van alle materialen is staal namelijk de duurste optie.

 

 

 

TIP: wil je graag meer weten over de diverse mogelijkheden? Een ervaren vakman geeft je graag advies op maat van jouw project. Kom in contact met verschillende professionals actief in jouw buurt.

 

Soorten kozijnen volgens model

Heb je het materiaal van je nieuwe kozijnen gekozen? Dan kan je vervolgens het model kiezen. Concreet maken we een onderscheid tussen raamkozijnen, deurkozijnen en schuifpuien:

 

Raamkozijnen

Raamkozijnen zorgen voor voldoende lichtinval in huis. Laat je nieuwe kozijnen plaatsen? Dan is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over het type raamkozijn. Je kan kiezen uit:

 • Vaste kozijnen: deze kozijnen kan je niet openen. Doordat vaste kozijnen geen scharnieren of sloten hebben, zijn ze goedkoper dan andere soorten kozijnen. Vaste kozijnen worden idealiter gecombineerd met een valkozijn of draaikiepkozijn zodat je de ruimte goed kan verluchten.
 • Valkozijnen: een valkozijn valt naar binnen open tot een kier. Dit type kozijn wordt het vaakst geïnstalleerd in de badkamer of het toilet en is ideaal om de ruimte te verluchten.
 • Draaikiepkozijnen: zoals de naam doet vermoeden kan je dit type kozijn zowel volledig openzetten als kiepen. Een draaikiepkozijn is het populairste type kozijn.

Wil je graag raamkozijnen laten plaatsen? Dan mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type kozijnMateriaalPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Aluminium€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Aluminium€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300

 

Deurkozijnen

Deurkozijnen vormen een visueel geheel met je raamkozijnen. Daarom is het belangrijk dat je je deurkozijnen altijd samen met je raamkozijnen laat plaatsen of vervangen. Er zijn verschillende soorten kozijnen verkrijgbaar voor je deuren: kozijnen voor draaideuren, schuifdeuren, inbraakwerende deuren, …

Wil je graag deurkozijnen laten plaatsen? Dan mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type deurkozijnMateriaalPrijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard buitendeurKunststof€ 1.800 - 3.500
Hout€ 2.000 - 4.000
Aluminium€ 2.200 - 4.500
Staal € 3.000 - 6.000

 

Schuifpuien

Een schuifpui stelt je in contact met je omgeving. Dankzij de grote raampartijen heb je het hele jaar door een mooi zicht op de tuin. Bovendien haal je het mooie weer naar binnen wanneer je je schuifpui openzet. Met een schuifpui vervaagt met andere woorden de grens tussen binnen en buiten. Door de grote overspanningen is het belangrijk dat je voor een stevig, kwalitatief kozijn kiest.

Wil je graag een schuifpui laten plaatsen? Hou dan rekening met de volgende richtprijzen:

Type kozijnMateriaalPrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

 

Prijzen vergelijken? Contacteer meerdere installateurs

Bovenstaande tabellen geven je een idee van de richtprijzen. De exacte prijs van jouw project hangt echter af van diverse factoren: het aantal kozijnen, de afmetingen, het type beglazing, … Door offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoeringstermijnen… Bovendien kan je door goed te vergelijken aanzienlijk besparen op je eindfactuur! Kom in contact met installateurs actief in jouw regio.

 

Soorten kozijnen volgens toepassing

We kunnen ook verschillende soorten kozijnen onderscheiden volgens hun toepassing, namelijk voor binnenschrijnwerk of voor buitenschrijnwerk:

 

Binnenkozijnen

Dit type kozijnen wordt het vaakst gebruikt voor binnendeuren. Het meest gekozen materiaal voor een binnendeur met kozijn is hout. Ook glazen scheidingswanden winnen steeds meer aan populariteit in moderne of landelijke interieurs. Deze wanden worden meestal afgewerkt met steellook kozijnen uit aluminium of met een stalen kozijn.

 

Buitenkozijnen

Onder buitenkozijnen vallen zowel raam- en deurkozijnen als schuifpuien. Hierbij is het belangrijk om niet alleen aandacht te schenken aan het materiaal, het model en de uitvoering, maar ook aan o.a. de isolatiewaarde en extra opties zoals ventilatieroosters, zonwering, …

 

kozijnen vervangen subsidie

 

CONCLUSIE: welk soort kozijnen kiezen?

Er zijn verschillende factoren die je keuze voor een bepaald type kozijn beïnvloeden. Een kort overzicht:

 • Budget: speelt de prijs een doorslaggevende rol? Dan ben je het best af met kunststof kozijnen. Ze zijn niet alleen het goedkoopst, maar hebben dankzij hun erg lange levensduur ook de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Isolatiewaarde: zoek je kozijnen met de beste isolatiewaarde? Dan kom je uit bij houten kozijnen. Belangrijke kanttekening: de isolatiewaarde van kozijnen is eerder relatief. De beste isolatie bereik je namelijk met de beglazing, meer bepaald met hoogrendementsglas of driedubbel glas. Combineer je houten kozijnen met goed isolerende beglazing? Dan zit je helemaal goed.
 • Onderhoud: de meest onderhoudsvriendelijke materialen zijn kunststof, aluminium en staal. Hout vereist iets meer onderhoud en moet je om de paar jaar opnieuw behandelen met een laagje verf, vernis of beits.
 • Levensduur: mits het juiste onderhoud hebben alle materialen een relatief lange levensduur. Voor een optimale levensduur van je kozijnen is het vooral belangrijk dat je voor materialen van hoge kwaliteit kiest.
 • Gewenste uitvoering: wil je graag grote raampartijen creëren? Dan kies je best voor kozijnen uit aluminium of staal. Gaat jouw voorkeur uit naar een warme, natuurlijke look? Dan zijn houten kozijnen of kunststof kozijnen met houtnerfstructuur een goede keuze.

Kortom, het zijn vooral jouw persoonlijke voorkeuren die je keuze bepalen. Raak je er zelf niet helemaal uit? Laat je adviseren door een vakman. Op basis van jouw wensen en vereisten geeft hij je gericht advies op maat van jouw project. Kom in contact met installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.