Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kozijnen vervangen

Zijn je kozijnen intussen al meer dan 15 jaar oud? Dan zijn nieuwe ramen een erg rendabele aankoop. Je investeert namelijk zowel in de energiezuinigheid, het comfort als de uitstraling van je woning. Wat kosten nieuwe kozijnen ongeveer? En uit welke opties kan je kiezen bij het vervangen van je raamkozijnen? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor nieuwe kozijnen
Kozijnen vervangen kosten
Hoe je kozijnen vervangen?
Beglazing of kozijnen vervangen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je kozijnen vervangen?

Met nieuwe kozijnen sla je niet 2, maar 3 vliegen in 1 klap. Zowel functioneel, financieel als esthetisch doe je een goede zaak door je oude kozijnen te vervangen. Je profiteert namelijk optimaal van…

 • Lagere energiekosten: langs je oude kozijnen kan heel wat warmte ontsnappen. Dankzij het isolatieglas en de isolerende profielen van nieuwe kozijnen is dat warmteverlies gelukkig verleden tijd. Zo moet je veel minder stoken, met lagere energiekosten tot gevolg.
 • Hoger woon- en warmtecomfort: dankzij nieuwe kozijnen blijft je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Ook dat vervelende tochtgevoel en die storende omgevingsgeluiden behoren tot het verleden.
 • Nieuwe uitstraling voor je woning: laat je je kunststof of houten kozijnen vervangen? Dan bepaal je zelf de nieuwe stijl en het karakter van je woning. Dankzij de vele mogelijkheden qua materiaal, afwerking, … stel je namelijk eenvoudig jouw gedroomde kozijnen samen.
 • Hogere woningwaarde: door nieuwe kozijnen te plaatsen, stijgt de waarde van je woning aanzienlijk. Niet alleen door de grotere energiezuinigheid, maar ook door de fraaie uitstraling. Dat kan belangrijk zijn met het oog op een eventuele latere verkoop.
 • Lagere CO2-uitstoot: hoe minder je moet stoken, hoe minder CO2 je uitstoot. Met nieuwe kozijnen help je dus ook een handje om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Wil je graag je kozijnen vervangen? Laat je dan zeker gericht adviseren over de mogelijkheden door meerdere kozijnspecialisten. Zo vergelijk je makkelijk materialen, types beglazing, afwerkingen en natuurlijk ook prijzen. Start je aanvraag hier!

kozijnen vervangen kosten

 

Nieuwe kozijnen plaatsen: welke mogelijkheden?

Zijn je kozijnen al even aan vervanging toe? Dan ga je best niet over één nacht ijs bij het kiezen van je nieuwe ramen. Door samen met je vakman de juiste keuzes te maken, kan je namelijk de ideale kozijnen voor jouw woning samenstellen. Een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden:

 

1. Materialen

Het gekozen materiaal van je raamprofielen bepaalt in grote mate de stijl van je woning. Hou je het liever zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan kan je met kunststof kozijnen vele kanten op qua kleur, structuur, glansgraad, … Het is zelfs mogelijk om andere materialen als hout en staal te imiteren. Voor grotere raampartijen met slanke profielen zijn hout of aluminium echter beter geschikt. Staal is dan weer het duurste materiaal voor kozijnen, maar ook het meest duurzame.

Welk materiaal kies ik het best? Dat hangt vooral van jouw budget, je woning en je persoonlijke smaak af. Door offertes aan te vragen bij verschillende kozijnspecialisten kan je vlot meerdere materialen vergelijken.

 

2. Type kozijnen

Bij het vervangen van je kozijnen denk je best goed na over het meest aangewezen type kozijn. Waar volstaat een goedkoper vast kozijn dat je niet kan openen? En in welke ruimtes zijn draakiepkozijnen (te openen op 2 manieren) meer aangewezen om te kunnen verluchten? Of is je renovatie het ideale moment om een schuifpui op maat te laten plaatsen?

Waar past welk type kozijn? Hierover overleg je best uitgebreid met je vakman. Zo kan je ook de kosten voor het vervangen van je kozijnen binnen de perken houden. Ontvang gratis advies op maat!

 

3. Beglazing

Naast de isolerende profielen is ook isolatieglas essentieel om je woning energiezuiniger te maken. De standaard keuze voor nieuwe kozijnen is een variant van hoogrendementsglas. Welk type je kiest, hangt af van je budget, maar ook van je raamprofielen. Ga je bv. voor zwaarder driedubbel glas? Dan moeten je profielen ook voldoende stevig en sterk zijn.

Welke subsidies voor isolatieglas? Zowel voor isolatieglas apart als voor volledige kozijnen met hoogrendementsglas kan je de kosten van je investering drukken. Hoe precies? Door gebruik te maken van de verschillende subsidies voor kozijnen!

 

4. Afwerking

Heb je je profielen en beglazing gekozen? Dan zet je de kroon op het werk met een afwerking op maat. Welke handgrepen kies je? Investeer je ook onmiddellijk in screens of lamellen of niet? Laat je decoratief freeswerk aanbrengen in je houten kozijnen? Bevraag de vakmannen die je contacteert zeker naar de mogelijkheden. Zo creëer je moeiteloos jouw gedroomde kozijnen op maat.

Hoe het aanbod van vakmannen vergelijken? Als je meerdere voorstellen voor je nieuwe kozijnen vergelijkt, krijg je een goed beeld van de mogelijke afwerkingen. Lees meer over het vergelijken van kozijnen experts.

 

Vergelijken loont: laat je adviseren door meerdere vakmannen!

Nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop, maar je verdient je investering snel terug door je lagere energiekosten. Bovendien kan je behoorlijk wat geld uitsparen door meerdere offertes van kozijnspecialisten te vergelijken. Wil je zeker zijn van kwalitatieve kozijnen tegen een correcte prijs? Dan loont het dus zeker om meerdere vakmannen te contacteren!

TIP: het aanbod van kozijnen experts kan ook verschillen. Sommige vakmannen bieden bepaalde afwerkingen bv. niet aan en andere wel. Ook daarom is kijken en vergelijken zo belangrijk. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Kozijnen vervangen kosten

Laat je kozijnen vervangen in een rijwoning of halfopen bebouwing? Dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 6.500 à 13.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een vrijstaande woning liggen die kosten uiteraard hoger met een gemiddelde van 10.500 à 18.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De belangrijkste kostenbepalers zijn het materiaal en het type kozijn. Een overzicht van de kosten per m²:

Type kozijnMateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast kozijnKunststof€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Aluminium€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn/valkozijnKunststof€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Aluminium€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiKunststof€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Aluminium€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

De exacte kosten voor het vervangen van jouw kozijnen? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere kozijnen experts. Zo vergelijk je eenvoudig de totale kosten, maar ook mogelijke uitvoeringen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

raamkozijn vervangen

 

Hoe je kozijnen vervangen?

Een raamkozijn vervangen is geen eenvoudige klus. Wil je zeker zijn van een 100% luchtdicht en waterpas eindresultaat? Dan doe je het best een beroep op de expertise van een ervaren kozijnspecialist. Die gaat als volgt te werk:

 1. Oude kozijnen verwijderen

  Laat je je raamkozijnen vervangen tijdens een grote renovatie? Dan moet een vakman natuurlijk eerst je oude ramen verwijderen. Hij gaat daarbij erg voorzichtig te werk. Zo raakt je muurisolatie niet beschadigd, is je raamopening nog mooi recht, … Daarna bereidt hij de opening voor op het plaatsen van je nieuwe kozijnen (egaliseren, dorpel reinigen, …).

 2. Kozijnen waterpas zetten + verankeren

  De vakman zorgt ervoor dat je nieuwe kozijnen zowel horizontaal als verticaal perfect waterpas staan. Overal moet je ook evenveel raamprofiel zien. Is dat het geval? Dan verankert hij ze met speciale ankers als het om een spouwmuur gaat. Bij volle muren zal hij eerder werken met afstandsschroeven door de raamprofielen.

 3. Kozijnen luchtdicht isoleren

  Een ervaren kozijnspecialist zorgt voor een 100% luchtdichte afsluiting tussen de binnenmuur en je kozijnen. Hij gebruikt daarvoor meestal spuitisolatie als PUR-schuim. Zo’n naadloze isolatielaag is essentieel om koudebruggen te vermijden en een optimaal warmtecomfort te garanderen.

 4. Nieuwe kozijnen afwerken

  Als laatste stap dicht de vakman de naden tussen je nieuwe kozijnen en de buitenmuur met een laag silicone. Enkel de naad onderaan je kozijnen laat hij open. Dat is belangrijk met het oog op een goede werking van de verborgen afwatering.

Kozijnspecialisten in je buurt contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offertedienst. Na enkele werkdagen nemen de vakmannen contact met je op om je project uitgebreid te bespreken. Vraag nu je voorstellen voor nieuwe kozijnen aan!

 

Beglazing of kozijnen vervangen?

Naast je volledige kozijnen kan je er ook voor kiezen om alleen de beglazing in je raamkozijnen te vervangen. Maar wat is nu de beste keuze in jouw situatie? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Enkel beglazing vervangen

Alleen je oude beglazing vervangen is een mogelijkheid, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten je huidige raamkozijnen nog in een goede staat zijn en voldoende isoleren. Anders heb je nog altijd te maken met warmteverlies. Daarnaast moeten je profielen ook stevig en dik genoeg zijn voor je nieuwe isolatieglas. Dat hoogrendementsglas is namelijk dikker dan enkel glas of standaard dubbel glas.

LET OP: ga eerst na bij een vakman of je raamkozijnen geschikt zijn voor je nieuwe hoogrendementsglas. Vergeet ook niet dat je met deze werkwijze de uitstraling van je woning niet kan verfraaien.

 

2. Volledige kozijnen vervangen

Zijn je ramen al meer dan 10 jaar oud? Dan loont het duidelijk meer om je volledige kozijnen te vervangen. Zo ben je zeker van een optimale isolatie, een lange levensduur van je kozijnen, … Bovendien vermijd je ook dubbele arbeidskosten als je raamkozijnen later ook aan vervanging toe zijn. In vele gevallen zal je trouwens geen andere keuze hebben dan je volledige kozijnen te laten vervangen. Vaak zijn oude kozijnprofielen namelijk niet stevig en dik genoeg voor nieuw isolatieglas.

Advies op maat nodig? Een vakman neemt uitgebreid jouw huidige kozijnen onder de loep en geeft je dan advies op maat van jouw situatie. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Contacteer vrijblijvend meerdere kozijnspecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.