Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hardhout kozijnen

Houten kozijnen geven een tijdloze uitstraling aan elke woning. Er zijn daarbij tal van verschillende soorten hout waaruit je kan kiezen. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen zacht en hard hout. Maar waarom zou je nu kiezen voor een hardhouten kozijn? Wat zijn de verschillen met zachthout? Wat kost het? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? En hoe onderhoud je hardhout kozijnen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Prijs houten kozijnen
Mogelijke uitvoeringen
Onderhoud hardhout kozijnen
Inspiratie en voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een hardhouten kozijn?

Bij houten kozijnen maken we onderscheid tussen 2 soorten hout: hardhout en zachthout. Het verschil tussen beide ligt in hun afkomst. Hardhout is afkomstig van loofbomen, zoals de eik of esdoorn. Zachthout daarentegen komt van naaldbomen, zoals de den en de spar. Omdat loofbomen trager groeien, heeft hardhout meestal een hogere dichtheid dan zachthout. Naaldbomen groeien dan weer sneller, waardoor het hout vaak minder compact en dus zachter is.

Hardhouten kozijnen laten plaatsen? Een specialist informeert je over de mogelijkheden en zorgt voor een correcte en nette plaatsing. Kom in contact met meerdere vakmannen via onze offerteservice.

hardhout kozijnen

 

Voor- en nadelen hardhout kozijnen

Waarom zou je nu kiezen voor een kozijn uit hardhout i.p.v. zachthout? We zetten enkele voor- en nadelen van hardhouten kozijnen op een rijtje:

 • Lange levensduur: hardhouten kozijnen gaan gemiddeld tussen de 40 en 75 jaar mee. Ze hebben dus een langere levensduur dan zachthouten kozijnen, die gemiddeld maar 25 tot 50 jaar meegaan.
 • Duurzaam: hardhout kozijnen zijn niet alleen door hun lange levensduur erg duurzaam. Hardhout is afkomstig uit bossen die een onuitputtelijke grondstof vormen, op voorwaarde dat ze correct beheerd worden. Loofbomen nemen daarnaast ook veel CO2 op en je kan het hardhout gemakkelijk recycleren.
 • Tijdloze uitstraling: een houten kozijn is ook geliefd vanwege de warme en tijdloze look dat het aan je woning geeft. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en elke houtsoort heeft bovendien ook nog eens zijn eigen kleurtinten en unieke eigenschappen.
 • Goede isolatiewaarde: hout heeft een van nature hoge isolatiewaarde. Hoewel alle soorten hout goed isoleren, zal een hardhouten kozijn een nog iets beter rendement hebben dan een zachthouten.
 • Veel uitvoeringsmogelijkheden: kies je voor tropisch of Europees hardhout? Behoud je de natuurlijke houtkleur of ga je voor een laagje verf? Welk type kozijn laat je plaatsen? Kies je voor een speciale houtstructuur? Er zijn tal van mogelijkheden om je hardhouten kozijn vorm te geven.

 

 • Duurder: hardhouten kozijnen zijn doorgaans duurder dan zachthouten kozijnen. Daartegenover staat natuurlijk wel een langere levensduur en een betere isolatiewaarde van hardhout.
 • Moeilijker te bewerken: een ander nadeel van hardhout t.o.v. zachthout is dat het moeilijker te bewerken is. Dat komt uiteraard door de ‘hardere’, meer compacte structuur en hogere dichtheid van hardhout.

 

Prijs houten kozijnen

Gemiddeld betaal je voor een houten kozijn ongeveer € 450 à 1.250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hardhouten kozijnen kosten daarbij gemiddeld € 10 à 50 per m² meer dan zachthouten kozijnen. De prijs voor een hardhout kozijn verschilt vooral naargelang het type kozijn dat je kiest. Maar ook de houtsoort, de kleur, de afwerking… hebben een invloed op de totale kostprijs. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een houten kozijn per type:

Type houten kozijnPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijn€ 450 à 750
Draaikiepkozijn€ 650 à 950
Schuifpui€ 1.000 à 1.250

TIP: voor een exacte kostprijs vraag je best offertes aan bij meerdere kozijnspecialisten. Zo kan je verschillende prijsvoorstellen, adviezen, uitvoeringen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten van je hardhouten kozijn met subsidies!

Laat je je hard hout kozijn plaatsen door een erkende vakman? Dan kan je aanspraak maken op meerdere subsidies en financiële voordelen. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de ISDE subsidie wanneer je een kozijn plaatst met isolerende ramen of deuren. Verder kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief wanneer je woning ouder is dan 2 jaar.

Vraag advies aan een specialist! Deze geeft je graag meer info over de mogelijke financiële voordelen en helpt je bij de aanvraag ervan. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

hardhoutenkozijnen

 

Uitvoeringen kozijn hout

Als je kiest voor een kozijn uit hout, heb je heel wat verschillende uitvoeringsmogelijkheden. Je kan je houten kozijn dus helemaal naar jouw smaak vormgeven. We overlopen kort even de mogelijke keuzes:

 1. Type kozijn

  Je kan verschillende types kozijnen laten vervaardigen in hardhout. Je kan gaan voor een vast kozijn of draaikiepraam, maar ook hardhouten schuifpuien zijn perfect mogelijk. Ga je voor een standaard deurkozijn uit hardhout? Dan kan je ook nog kiezen tussen een stomp of opdekkozijn. De keuze zal voornamelijk afhangen van waar je het kozijn wil plaatsen en wat je persoonlijke voorkeur en budget is.

 2. Houtsoort

  Wil je een houten buitendeurkozijn laten plaatsen? Dan zal het vrijwel altijd gaan om een hardhouten kozijn, omdat dit beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Je kan dan kiezen tussen tropische hardhoutsoorten zoals padouk en afrormosia, of Europese zoals kastanje en eiken. In je woning kan je zowel zacht- als hardhouten binnendeurkozijnen plaatsen. Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn grenen, vuren en douglas.

 3. Kleur

  Hout heeft een van nature warme kleur, die je dus perfect onbewerkt kan laten. Bovendien kan je ook kiezen tussen verschillende hardhoutsoorten die elk een verschillende tint hebben. Wil je toch liever een laagje verf op je hardhouten kozijn? De afwerkingslaag kan je in principe in elke kleur verkrijgen.

 4. Afwerking

  Tot slot zijn er ook nog verschillende afwerkingsmogelijkheden voor je hardhouten kozijn. Zo kan je bijvoorbeeld een hele andere stijl creëren door te kiezen voor ovale en gebogen vormen dan wanneer je werkt met rechte vormen. Verder zijn ook speciale structuren, houttekeningen en decoratieve ornamenten perfect mogelijk.

Hardhouten kozijnen op maat laten maken? Een kozijnspecialist bekijkt graag alle mogelijkheden met jou en geeft je advies op basis van je budget en de stijl van je woning. Zo kan jij een doordachte keuze maken voor je kozijnen. Vergelijk vrijblijvend advies op maat.

 

Hardhout kozijnen onderhoud

Hoewel een hardhouten kozijn niet zo veel onderhoud nodig heeft als een zachthouten kozijn, is het toch belangrijk om het af en toe te behandelen. Zo kan je de levensduur nog verlengen en geniet je langer van de uitstraling van het hout. We maken onderscheid tussen de reiniging van je houten kozijn en bescherming tegen slijtage:

 

1. Hardhouten kozijn beschermen tegen slijtage

Hardhouten kozijnen hebben een toplaag die het hout beschermt tegen slijtage. Na 5 à 10 jaar kan je deze toplaag wel best jaarlijks onderhouden. De meest voorkomende producten om je houten kozijn te beschermen zijn een hardhout olie of beits:

 • Hardhout olie: deze olie zorgt ervoor dat het hardhout zijn natuurlijke kleur behoudt en gaat vergrijzing door uv-straling tegen. Die verkleuring heeft echter wel niets te maken met de kwaliteit van het kozijn.
 • Hardhout beits: een toplaag met beits beschermt het hardhout tegen vuil, regen, uv-straling… Verder kan vocht ook gemakkelijk ontsnappen uit het hout omdat beits vochtregulerend en ademend is. Zo blijft de originele houtstructuur langer behouden.

 

2. Hardhout kozijnen reinigen

Ook door je hardhouten kozijn regelmatig schoon te maken, kan je de levensduur verlengen en de mooie uitstraling ervan langer behouden. Een hardhouten kozijn kan je eenvoudig proper maken met een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte spons. Vuil, aanslag en mos op je kozijn haal je best ook tijdig weg. Vermijd daarbij zeker het gebruik van een hogedrukreiniger omdat dit de toplaag kan aantasten, waardoor het hout weer minder lang zal meegaan.

 

Inspiratie en voorbeelden van hardhouten kozijnen

Ben je nog op zoek naar inspiratie om je hardhouten kozijn vorm te geven? Of ben je gewoon benieuwd naar hoe anderen een hardhouten kozijn in hun woning inpassen? Bekijk dan zeker de onderstaande voorbeelden van hardhoutenkozijnen.

 

INSPIRATIE 1: hardhouten schuifpuien

hardhout kozijnen hardhouten schuifpuien

Een populair type kozijn zijn hardhouten schuifpuien. Het grote voordeel hiervan is dat ze zorgen voor veel lichtinval. Op bovenstaande foto verbindt de schuifpui de binnenruimte met de veranda. Daardoor kan je de ruimtes makkelijk van elkaar afscheiden, maar ook samenbrengen tot 1 grote ruimte. De uitstraling van het hardhout geeft bovendien een landelijke touch aan dit interieur.

 

INSPIRATIE 2: hardhouten deurkozijn

kozijn hout

Deze houten deurkozijnen zorgen voor een gemakkelijke doorgang naar het balkon van de woning. Wanneer ze gesloten blijven, zien ze er uit als grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten in de ruimte. De zachte kleur van het hardhout deurkozijn past bovendien perfect bij zowel de stijl binnen- als buitenshuis.

 

INSPIRATIE 3: raamkozijn hout in donkere tint

raamkozijn hout

Tot slot kan je ook kiezen voor een vast, hardhouten raamkozijn. Hier werd gekozen voor een eerder donkere houtkleur die mooi past in de natuurlijke omgeving. De grote ramen zorgen er opnieuw voor dat er veel licht in de woning kan binnenkomen.

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.