Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnendeur met kozijn

Droom je van een stalen, zwarte binnendeur met kozijn? Of wil je de deur tussen je keuken en leefruimte vervangen door dubbele binnendeuren met kozijn? Dat kan! Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en kostprijzen van zo’n nieuwe deur inclusief kozijn? Dan zet dit artikel alvast de deur op een kier naar jouw nieuwe binnendeurkozijnen.

Ga snel naar:
Mogelijkheden
Prijzen
Plaatsing
Aandachtspunten
Offertes aanvragen

 

 

Wanneer kiezen voor een nieuw binnendeurkozijn?

Het is niet altijd nodig om je binnendeurkozijnen te vervangen. Soms kan je eenvoudigweg een nieuwe binnendeur in je bestaande kozijn plaatsen. In bepaalde situaties raden we echter wel aan om te opteren voor een compleet nieuwe realisatie:

 • Ouderdomssporen: na jarenlang intensief gebruik vertonen je binnendeuren onvermijdelijk slijtagesporen. Soms werk je oppervlakkige beschadigingen makkelijk weg, maar sterk verouderde (en soms verrotte) kozijnen kunnen structurele problemen veroorzaken. In dit geval ruil je deze beter in voor een nieuw binnendeurkozijn.
 • Opknappen interieur: in het geval van een grondige renovatie of het plaatsen van een tussenwand in gipsplaten geven nieuwe binnendeuren jouw interieur meteen een extra boost. Ben je uitgekeken op je huidige binnendeuren? Dan kan je die vervangen door nieuwe van hetzelfde formaat.
 • Verbeteren isolatiewaarde: binnendeuren hoeven niet per se aan bepaalde isolatienormen te beantwoorden, maar het is wel mooi meegenomen als je niet te veel warmte tussen kamers verliest. Daarom kan je bij het vervangen van je deuren kiezen voor isolerende kozijnen en deuren. Zo demp je meteen ook storende geluiden binnenshuis!

Binnendeur met kozijn plaatsen? Neem daarvoor contact op met een erkend ramen- en deurenspecialist. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.

binnendeur met kozijn

 

Binnendeur met kozijn: mogelijkheden

Wil je je binnendeuren compleet veranderen? Dan moet je verschillende keuzes maken. Wij overlopen ze hieronder alvast voor je:

 

1. Welk type binnendeur kies ik?

Het aanbod aan binnendeuren is erg uitgebreid. Doorgaans maken we een onderscheid tussen 2 soorten deursystemen:

 • Stompe deur: dit type deur valt volledig in het kozijn. Daardoor is er geen zichtbare rand. Net omdat er geen zichtbare uitsparingen zijn, is het binnendeurkozijn van een stompe deur dikker dan bij een opdekdeur. Hierdoor loopt het kozijn visueel veel mooier door.
 • Opdekdeur: in vergelijking met de stompe deur valt dit deurtype gedeeltelijk op het kozijn. Daardoor steekt de rand van het kozijn zichtbaar uit. In dit geval is het belangrijk dat je op voorhand bepaalt in welke draairichting de deur moet openen.

TIP: binnen deze grote tweedeling aan deursystemen heb je nog talrijke uitvoeringen. Voorbeelden zijn taatsdeuren (pivoterende deuren), binnendeuren met schuifsysteem, dubbele deuren of muurhoge binnendeuren. Het is belangrijk om te weten dat je keuze voor een bepaald type binnendeur in sterke mate het uitzicht van jouw deurkozijn bepaalt. Schakel een vakman in voor advies.

 

2. Uit welk materiaal moet mijn binnendeur vervaardigd zijn?

Het materiaal waaruit je binnendeur is opgebouwd, is cruciaal in het bepalen van het gewenste uitzicht. Het ene materiaal biedt meer mogelijkheden dan het andere. De meest voorkomende materialen zijn…

 • Hout: binnendeuren kunnen in diverse houtsoorten opgebouwd zijn. Toch zijn de meest voorkomende types vuren, grenen & hardhout. Hout oogt niet alleen warm en tijdloos, het is ook nog eens een duurzaam materiaal. Ben je je houten deuren beu? Dan lap je ze op met een laagje verf.
 • MDF: op zoek naar een prijsbewuste keuze in houtlook? Dan is MDF (Medium Density Fibreboard) misschien wel jouw favoriet. MDF deuren en kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen. Let wel, je kan MDF enkel binnenshuis gebruiken en je moet het materiaal vaak zelf nog schilderen.
 • Kunststof: kiezen voor kunststof is prijsbewust. Bovendien heb je een uitgebreide keuze aan vormgevingsmogelijkheden. Wil je een deur in houtlook, die bovendien volledig is afgewerkt en nagenoeg geen onderhoud behoeft? Dan kan dat met kunststof.
 • Staal: het meest geliefde materiaal van het moment? Dat is staal. Veel woningeigenaren kiezen nu bewust voor dit type binnendeuren, want hun strakke profielen geven je interieur een stoere look. Let wel, staal is duur en ook zwaar. Een vakman houdt hier rekening mee bij de plaatsing.
 • Aluminium: op zoek naar een materiaal met dezelfde, stoere uitstraling als staal? Maar met een minder omvangrijk prijskaartje? Dan zit je goed met aluminium in steel look. Bovendien is aluminium ook stukken lichter dan staal, waardoor deze dan weer eenvoudiger zijn om in een bestaande deuropening te plaatsen.

 

3. Hoe moet mijn binnendeur met kozijn eruit zien?

Staat je beslissing voor een bepaalde binnendeur definitief vast? Nu is het tijd om de finale afwerking van je binnendeur te bepalen:

 • Beglazing: vooral in hedendaagse interieurs met een stalen deur zijn grote glaspartijen geliefd. Maar ook in klassieke houten binnendeuren kan je een raam integreren. Daarbinnen is de keuze uitgebreid: gezandstraald glas, melkglas, glas-in-loodramen, …
 • Beslag: we weten allemaal dat details ons interieur definiëren. Zo ook het hang- en sluitwerk van je deur en deurkozijn binnen. Deurkrukken zijn er in allerlei uitvoeringen en kleuren: afgerond, hoekig, sierlijk, strak, … Zelfs greeploze toepassingen zijn mogelijk.
 • Deurblad: in je deurblad kan je verschillende patronen laten aanbrengen. Karakteristieke, landelijke of klassieke houten deuren zijn vaak afgewerkt met een bepaalde tekening. Terwijl je in een modern interieur misschien vlakke deurbladen overweegt.
 • Deurlijst: ook je kozijnen kan je met een mooie sieromlijsting afwerken: zachte, gebogen vormen of eerder een moderne, strakke realisatie? Sierlijsten of architraven bestaan in verschillende uitvoeringen. Het resultaat is een nettere overgang tussen je wand en kozijnen waardoor je eventuele naden verbergt.

 

TIP: vraag advies aan een ramen- en deurenspecialist

Wat is in mijn geval de beste keuze: een stompe deur of opdekdeur? Welk type binnendeur kozijn garandeert de meest strakke afwerking? Of heb je echt je zinnen gezet op een hardhouten binnendeurkozijn, maar twijfel je nog over de afwerking? Geen nood, een vakman weet raad! Hij helpt je graag van ontwerp tot plaatsing. Zo kan jij met een gerust hart je project aan hem overlaten.

Binnendeur met kozijn op maat nodig? Vul dan het aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes van vakmannen actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Kosten binnendeur met kozijn

De prijzen voor een binnendeur met een kozijn lopen sterk uiteen. Die hangen namelijk af van het type deur, het materiaal en de afwerking. Een overzicht van de prijzen voor complete binnendeuren:

MateriaalPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
HoutGem. € 800 à 1.200
MDFGem. € 200 à 500
KunststofGem. € 700 à 1.000
StaalGem. € 1.200 à 2.000
AluminiumGem. € 1.000 à 1.600

TIP: wil je graag te weten komen hoeveel jouw project je precies gaat kosten? Neem dan contact op met een ramen- en deurenspecialist. Interesse? Start hier je aanvraag voor binnendeurkozijnen.

 

plafondhoge deuren met kozijn

Hoe binnendeur met kozijn plaatsen?

Hoe gaat een vakman te werk bij het plaatsen van je nieuwe kozijn met binnendeur? Afhankelijk van de situatie waaruit je vertrekt, kan dat op 2 manieren:

 

OPTIE 1: binnendeur met kozijn plaatsen in valse muur

Wil je een valse wand met gyproc creëren? En moet daar een deur in komen? Dan meet je vakman eerst vakkundig uit waar de deuropening moet komen. Vervolgens plaatst hij de profielen waterpas. Tussen de profielen klemt hij de gipsplaten vast, zodat enkel de deuropening overblijft. Daarin plaatst hij ten slotte je binnendeur. Dit klusje klaart een vakman doorgaans vrij snel zonder al te veel stofvorming.

 

OPTIE 2: bestaande binnendeur vervangen

In dit geval is een complete demontage van je binnendeur vereist, waaronder alle kozijnonderdelen (bv. deurprofielen, scharnieren) en het deurblad. Indien nodig maakt hij de bestaande muuropening groter en pleistert deze vervolgens netjes uit. Dat is bv. het geval wanneer je de deur tussen je dressing en slaapkamer wil omtoveren tot een mooie schuifdeur. Let wel, deze werkzaamheden brengen stof met zich mee. Gelukkig neemt je vakman hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen.

BELANGRIJK: moet er een nieuwe opening gemaakt worden in een dragende muur? Onthou dan dat hier risico’s aan verbonden zijn. Je leest er meer over bij de aandachtspunten.

 

LET OP: vertrouw deze klus toe aan een specialist!

Een binnendeur met kozijn plaatsen, lijkt misschien geen complexe klus, maar toch raden we aan om een vakman in de arm te nemen. Zeker wanneer je een bestaande deuropening in een draagmuur grondig onder handen wil nemen. Weet je niet zo goed waar te beginnen? Nodig dan een vakman uit en vraag naar professioneel advies en enkele recente realisaties. Zo maak jij de keuze die het best bij je past!

TIP: niet alleen bij het vervangen van bestaande binnendeuren ben je welkom bij een expert. Ook wanneer je bijvoorbeeld een stalen deur in een bestaand kozijn wil hangen, kan je prima terecht bij een ramen- en deurenspecialist. Interesse? Wij brengen je alvast gratis in contact!

 

Aandachtspunten bij de installatie van binnendeuren

Het plaatsen van nieuwe deuren en binnendeurkozijnen vergt aardig wat technische voorkennis. Gelukkig is een vakman op de hoogte van alle aandachtspunten. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

 • Dragende binnenmuur: wil je een bestaande deur vervangen? Bestudeer dan eerst goed de bouwplannen voordat je zomaar je deur begint uit te breken. Wanneer je aan een dragende binnenmuur aanpassingen wil doen, moet je een specialist inschakelen die verantwoord deze werken uitvoert.
 • Vergunningsplicht: wanneer je een deur in een dragende muur wil plaatsen of aanpassen, ben je vergunningsplichtig. Eén foutieve handeling en de veiligheid van je woningconstructie komt in het gedrang (bv. scheuren in de muren).
 • Deur- en kozijnmaten: de afmetingen van je deuren en deurprofielen worden steevast op elkaar afgestemd. Dit is niet alleen van esthetisch belang, maar garandeert ook dat je je deuren probleemloos kan openen en sluiten.
 • Hangmaat: de hangmaat is een belangrijk element. Je deur is namelijk altijd iets kleiner dan het deurgat omdat deze logischerwijs niet mag klemmen bij gebruik. Daarom voorziet een vakman steevast een hangnaad tussen de deur en de sponning en is je deurblad standaard schuin afgewerkt.
 • Hang- & sluitwerk: scharnieren moeten passen bij het soort binnendeur dat je kiest. Stompe deuren, bijvoorbeeld, hangen standaard vast aan bladscharnieren. Bij opdekdeuren zijn paumelle scharnieren doorgaans de meest voor de hand liggende optie om je deur mee af te hangen.

Gratis verschillende professionals vergelijken? Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met diverse vakmannen actief in je regio:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.