Houten schuifpui: uitvoeringen, kosten, ...
Twijfel je nog tussen meerdere materialen voor je nieuwe schuifpui? Hout is sowieso sterk het overwegen waard. Met dit natuurlijke materiaal kies je voor een tijdloze uitstraling, een optimale isolatie en een grote duurzaamheid. In dit artikel lees je alles over de mogelijke uitvoeringen, de gemiddelde kosten en het onderhoud van zo’n houten schuifpui!
Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Houten schuifpui: kosten
Onderhoud houten schuifpui
Mogelijke andere materialen
Waarom kiezen voor een schuifpui in hout?
Houten kozijnen blijven een klassieker in het straatbeeld. Zowel bij landelijke als moderne woningen zorgen ze voor een esthetische meerwaarde. Ook schuifpuien in hout zijn nog altijd erg populair. En wel om deze redenen:
- Warme, natuurlijke uitstraling: kunststof en aluminium met een houtlook zitten in de lift, maar niets kan tippen aan de tijdloze klasse van echt hout. Dit warme, authentieke materiaal tilt de look van elke woning naar een hoger niveau.
- Vele mogelijke uitvoeringen: voor een schuifpui kies je uit meerdere soorten hout. Doorgaans gaat het om Europees of tropisch hardhout vanwege de grote duurzaamheid. Maar naast het type hout zijn er ook meerdere mogelijke kleuren, structuren, houttekeningen, …
- Optimale isolatie: combineer je hout met hoogwaardig isolatieglas? Dan ben je zeker van de best mogelijke thermische isolatie én geluidsisolatie.
- Duurzaam & ecologisch: kies je voor kwalitatief hardhout? Dan gaat je schuifpui een leven lang mee, mits het juiste onderhoud. Bovendien is hout een hernieuwbaar materiaal, waardoor je ook je duit in het zakje doet voor het milieu.
Wil je graag een houten schuifpui plaatsen? Vergelijk dan zeker het aanbod van meerdere kozijnspecialisten actief in jouw regio. Zo krijg je een goed beeld van je opties, de gemiddelde kosten, de plaatsing, … Start hier je aanvraag!
Mogelijke uitvoeringen van een schuifpui in hout
Met hout kan je elke mogelijke schuifpui realiseren: van klein tot groot, van landelijk tot minimalistisch, … Vergelijk dus zeker meerdere mogelijke uitvoeringen voor jouw toekomstige schuifpui. Je hebt een breed scala aan mogelijkheden op de volgende vlakken:
1. Houtsoort
Voor een schuifpui zijn duurzaamheid en stevigheid essentieel. Daarom kies je het best voor een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse. De meest populaire types zijn Europees hardhout (bv. eik, lariks, kastanje, …) en tropisch hardhout. Binnen die laatste categorie is bv. een meranti schuifpui erg populair, maar ook andere houtsoorten als padouk, afzelia, afrormosia, … Zo’n hardhouten schuifpui garandeert je een optimale levensduur.
2. Stijl van het hout
Elke houtsoort heeft ook zijn eigen stijl. Zo heeft padouk een eerder roodbruine kleur die je kan behouden met een speciale olie, maar die je ook kan laten vergrijzen. Naast een eigen kleur beschikken de geschikte houtsoorten ook over een eigen structuur en houttekening. Zo bepaal je dus helemaal zelf de stijl van jouw gedroomde schuifpui van hout.
3. Beglazing
Voor de beglazing van je schuifpui kies je tussen gewoon isolatieglas of triple glas. Met beide soorten glas ben je zeker van een optimale isolatiewaarde en dus een energiezuinige investering voor je woning. Triple glas isoleert natuurlijk nog beter, maar kost ook meer. Je bepaalt dus zelf of dat driedubbel glas voor jou de investering waard is. Belangrijk: voor triple glas krijg je wel meer ISDE subsidie.
4. Schuifsysteem
Gaat het om behoorlijk grote afmetingen? Dan kies je best voor een hefschuifpui van hout. Daarbij hef je de schuivende vleugel licht op bij het openen. Zo schuift die in de rail en kan je zo’n vleugel soepel open- en dichtschuiven. Bij een kleinere schuifpui van hout volstaat doorgaans het klassieke schuifsysteem waarbij je de bewegende vleugel direct openschuift en borstels onderaan voor de dichting zorgen.
5. Afmetingen
Bij een schuifpui in kunststof zijn grote overspanningen minder geschikt. Bij aluminium en hout is dat niet het geval. Kortom, je kan met die laatste twee materialen dus ook grotere schuifpuien laten maken. Zo’n houten schuifpui kan dus 2-delig, maar zeker ook 3-delig zijn. Bij 3 schuivende vleugels werkt een kozijnspecialist met een multirail- in plaats van een monorailsysteem.
Welke schuifpui van hout kies ik het best?
Dat hangt vooral van jouw wensen, de mogelijkheden van je woning en natuurlijk ook van je beschikbare budget af. Onze tip? Vergelijk zeker de voorstellen van meerdere ervaren kozijnspecialisten. Zo kom je te weten hoeveel de mogelijke houtsoorten kosten, hoeveel je extra bespaart met triple glas, waarom een houten hefschuifpui zo interessant is, …
Gratis in contact komen met geschikte vakbedrijven? Dat kan erg snel en volledig vrijblijvend dankzij de offerteservice van Solvari!
Houten schuifpui: kosten
Hoeveel betaal je nu voor een houten schuifpui, inclusief montage? Je mag rekenen op 1.000 à 1.250 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing en beglazing). De precieze prijs zal vooral afhangen van jouw keuzes qua houtsoort, type beglazing, aantal bewegende vleugels, …
De totale kosten voor jouw houten schuifpui? Die kom je makkelijk te weten door gewoon meerdere offertes te vergelijken. Bovendien kies je op die manier zeker het beste voorstel aan een correcte prijs. Vergelijk nu vrijblijvend meerdere offertes van vakbedrijven actief in jouw regio!
Onderhoud houten schuifpui
Het enige nadeel aan een schuifpui van hout? In vergelijking met kunststof en aluminium vergt dit materiaal iets meer onderhoud. We maken kort de vergelijking tussen het reinigen, repareren en het beschermen van zo’n kozijn in (hard)hout:
- Houten schuifpui reinigen: op tijd en stond je houten schuifpui schoonmaken is sowieso een goed idee. Het volstaat al om gewoon stof en ander vuil weg te vegen met een zachte borstel. Daarna maak je het hout verder proper met een doek, lauw water en een neutraal schoonmaakmiddel.
- Houten schuifpui repareren: is er een probleem met je hang- en sluitwerk? Schuift je kozijn niet meer zo soepel open? Of is een stuk van het hout beschadigd? Dan is een reparatie van je houten schuifpui aan de orde. Je neemt best contact op met je gekozen vakbedrijf voor een snelle oplossing.
- Houten schuifpui beschermen tegen slijtage: in tegenstelling tot kunststof en aluminium moet je hout na verloop van tijd wel behandelen om slijtage tegen te gaan. Daarvoor heb je meerdere opties. Zo kan je het hout oliën of beitsen om ook de originele kleur te behouden en de vergrijzing van het hout tegen te gaan. Ook een speciale houtvernis is een optie. En wil je graag een andere kleur voor je schuifpui? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om je schuifpui te schilderen met een alkydverf of acryllak.
Schuifpui van hout of ander materiaal?
Naast hout kan je nog uit 2 andere materialen kiezen voor je toekomstige schuifpui: kunststof en aluminium. Hoe verhoudt hout zich nu tot die alternatieven? En welke keuze maak jij het best? We maken kort de vergelijking tussen deze materialen:
1. Houten schuifpui of kunststof?
Gaat het om een kleinere schuifpui? En hou je het liever iets budgetvriendelijker? Dan is kunststof het meest aanbevolen materiaal. PVC is gemiddeld goedkoper dan hout en aluminium, maar gaat toch ook makkelijk 50 jaar mee. Op voorwaarde dat je voor kwalitatieve kunststof kiest natuurlijk. Bovendien isoleert kunststof ook erg goed en kan je kiezen uit tal van kleuren, afwerkingen, …
2. Houten schuifpui of aluminium?
Heb je een eerder moderne woning en wil je een schuifpui met een strakke uitstraling? Dan is naast hardhout zeker ook aluminium het overwegen waard. Dit lichte en tegelijk sterke metaal leent zich bovendien uitstekend voor grote overspanningen en luxueuze glaspartijen. Aluminium vergt net als kunststof ook zo goed als geen onderhoud. Al is dit duurzame materiaal gemiddeld wel iets duurder dan kunststof en hout.