Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuifpui plaatsen: opties & kosten

Droom je van een luxueuze houten schuifpui met onzichtbare rails? Of wil je al jaren een aluminium schuifpui plaatsen om je oude kozijnen te vervangen en meer daglicht binnen te laten in je woning? Ontdek hier de prijzen voor een schuifpui inclusief montage, waarop je moet letten bij de plaatsing van zo’n glazen wand en wat de mogelijkheden zijn.

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor een schuifpui
Hoe een schuifpui plaatsen?
Kosten schuifpui plaatsen
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Wanneer laat ik het best een nieuwe schuifpui plaatsen?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe schuifpui? We overlopen hieronder de verschillende situaties:

  • Schuifpui plaatsen in gevel: meer natuurlijk licht in huis halen? Dan kan je een kozijn in je gevel vervangen door een modieuze glaswand op maat. Hier is een grondige voorafgaande bouwkundige studie noodzakelijk voor een duurzaam eindresultaat.
  • Vervangen verouderde schuifpui: komt er steeds vaker tocht en koude naar binnen via je schuifraam? Zijn de kozijnprofielen versleten of heeft het hang- en sluitwerk z’n beste tijd gehad? Dan is een nieuwe schuifpui de beste oplossing.
  • Grondige renovatie van je woning: wil je je bijkeuken uitbreiden en omvormen tot een luxueuze eetkamer? Dan kan je die uit- of aanbouw afwerken met een schuifpui die beantwoordt aan de uitstraling van je hernieuwde woning.

Nieuwe schuifpui laten plaatsen? Dat kan! Neem contact op met een ervaren kozijnspecialist in je buurt. Die adviseert je over de mogelijkheden en aandachtspunten. Ontvang gratis offertes op maat via ons aanvraagformulier.

schuifpui plaatsen

 

Schuifpui plaatsen: mogelijkheden

Hoe geef je je nieuwe schuifraam precies vorm? Er zijn diverse mogelijkheden. Hoe maak jij de beste keuze? We overlopen het hieronder:

 

1. Welk materiaal voor je schuifpui?

De kozijnen van je schuifpui kan je in diverse materialen laten vervaardigen. Een overzicht:

  • Kunststof: dit materiaal kenmerkt zich door z’n goede prijs-kwaliteitverhouding. Het is een duurzame keuze die bovendien erg onderhoudsarm is. Geef je jouw kunststof kozijnen af en toe een check-up? Dan kunnen ze tot wel 50 jaar mee. PVC heeft bovendien een goede isolatiewaarde van 1.2 à 0.78 W/m²K.
  • Aluminium: aluminium is veruit het populairste materiaal voor schuiframen. Dat komt door z’n sterke samenstelling om grote oppervlaktes te overspannen. Daarnaast is ook de hoge isolatiewaarde een reden om voor aluminium te kiezen. Met een U-waarde van 0.85 W/m²K beantwoord je makkelijk aan de strenge bouwnormen.
  • Hout: op zoek naar een natuurlijk, authentiek materiaal? Dan leidt je zoektocht je gegarandeerd naar hout. Net omdat je met een organisch product zit, ben je zeker van een ongeëvenaarde uitstraling. Gelakt, gebeitst of puur natuur? Aan jou de keuze. Hout heeft een uitstekende isolatiewaarde van 0.8 à 0.63 W/m²K.
  • Staal: de meest luxueuze uitvoeringen bestaan uit staal. Net zoals aluminium leent staal zich uitstekend om grote schuifpuien met slanke profielen te verwezenlijken. Staal biedt de mogelijkheid om ook decoratieve vormen na te streven. De U-waarde van een stalen kozijn schommelt tussen de 2.6 à 1.9 W/m²K.

 

2. Welk type schuifpui?

Stond je al stil bij het type schuifraam? Het zal je verwonderen hoeveel soorten schuifpuien er bestaan. We maken het onderscheid vooral op basis van de manier waarop de schuifpui opent.

  • Hefschuifraam: dit type is aangeraden bij grote, zware raampartijen. Het hefboomsysteem tilt de bewegende raamvleugel omhoog zodat je deze makkelijk kan verschuiven met wieltjes over de rail.
  • Kiepschuifraam: net zoals je bij een standaard kozijn voor een hefkiepsysteem kan kiezen, is deze keuze ook mogelijk bij schuifpuien. Zo kan je het kozijn even kantelen om de ruimte te verluchten. Let wel, dit is enkel mogelijk wanneer het bewegende deel niet groter is dan 2 meter.
  • Harmonicadeur: dit unieke raamtype (ook wel ‘vouwraam’ genoemd) bestaat uit minimaal 3 glasbladen die je zoals een harmonica kan open- en samenvouwen. Daardoor kan je de schuifpui in de volledige breedte openen. Hou hierbij wel rekening met het plaatsverlies door de opgevouwen glasbladen.
  • Hi-finity schuifpui: heb je al gehoord van dit type schuifraam? Bij een hi-finity model of een ‘verzonken’ schuifpui zijn de profielen nagenoeg onzichtbaar. Ze zijn weggewerkt in de muren en de beglazing loopt van vloer tot plafond. Daardoor krijg je een minimalistisch, strak eindresultaat.

 

3. Welk soort beglazing?

Heb je het uitzicht van je nieuwe schuifpui helemaal uitgedacht? Dan moet je een volgende belangrijke keuze maken: de beglazing. Aangezien een schuifpui voor zo’n 80 % uit glas bestaat, kies je het best voor hoogwaardig glas met uitstekende thermische kwaliteiten. Je kan kiezen uit:

  • HR glas: dit is standaard hoogrendementsglas met 2 glasplaten. De spouw bevat droge lucht en is afgewerkt met een speciale coating om extra te isoleren. Dit houdt de warmte langer binnen. HR glas was lang standaard, maar wordt stilaan verdrongen door nog betere alternatieven.
  • HR+ glas: een categorie hoger dan HR glas is HR+ glas. Het verschil? In de spouw tussen beide glasplaten zit een edelgas zoals krypton of argon. Daardoor ligt de isolatiewaarde van dit type beglazing hoger dan bij HR glas: gem. 1.6 W/m²K tegenover 2.0 W/m²K.
  • HR++ glas: de standaard bij nieuwbouw en renovatie is HR++ glas. Het edelgas is nog van iets hogere kwaliteit dan het gas bij de HR+ beglazing. Het is dan ook de beste oplossing wanneer je het glas in bestaande kozijnen wil vervangen door iets beters. De u-waarde van HR++ glas is 1.1 W/m²K.
  • HR+++ glas: het paradepaardje van de beglazing? Dat is HR+++ of triple glas. Deze isoleert nog beter vanwege de 3 glasplaten in plaats van 2. Daarnaast profiteer je ook van 2 beschermende coatings en een hoogwaardig edelgas in de spouw. Daardoor heeft HR+++ de beste isolatiewaarde: 0.6 W/m²K.

 

4. Welke afwerking?

Staat het ontwerp van je volledige schuifpui min of meer op punt? Dan is het tijd om je in de details van de afwerking te verdiepen:

  • Railsysteem: naast de verschillende soorten schuiframen heb je ook diverse railsystemen die het openingsmechanisme bepalen. Kies je voor een mono-, duo- of trirail schuifraam? Deze keuze beïnvloedt o.a. je materiaalkeuze, het aantal glasbladen en de maximale opening van je schuifpui.
  • Kleur: welk kleur moet je nieuwe schuifpui hebben? Hou je van natuurlijke tinten? Of wil je meer dan een standaardkleur voor je profielen? Wist je dat veel fabrikanten nu ook al prachtige imitaties vervaardigen van hout en staal? Perfect voor wie een budgetvriendelijker alternatief zoekt.
  • Hang- en sluitwerk: onderschat niet hoeveel invloed het design van de scharnieren, handgrepen, rails, … heeft op het uitzicht van je schuifpui. Van moderne tot klassieke uitvoeringen, geborsteld of met RVS, glanzend gepolijst of gewoon zwart? Het is allemaal mogelijk.

 

TIP: laat je adviseren door een professional!

Welk type schuifpui wil jij? Wil je een kunststof schuifpui plaatsen, maar twijfel je nog over de vormgeving? Of wil je weten of je een schuifpui kan laten plaatsen in een bestaande muur? Met al deze vragen kan je terecht bij een ervaren kozijnspecialist. Die adviseert je over de opties en monteert je schuifpui volgens de regels van de kunst.

Schuifpui monteren? Kom in contact met een professional actief in je regio en ontvang offertes op maat van jouw project. Start hier je aanvraag.

 

Schuifpui plaatsen: stappenplan

Hoe gaat een schuifpui monteren precies in z’n werk? Dat is een klus voor een vakspecialist. Ontdek hier hoe hij stap voor stap te werk gaat en zorgt voor een kwalitatief eindresultaat:

kosten schuifpui plaatsen

 

  1. Projectbespreking

    De belangrijkste stap is een uitgebreide bespreking van je project. Daarvoor komt een expert eerst langs voor een plaatsbezoek. Samen bekijken jullie de mogelijkheden en hij meet je nieuwe schuifpui gedetailleerd op. Is alles besproken? Dan gaat hij aan de slag.

  2. OPTIE 1: oude schuifraam verwijderen

    Wil je je verouderde schuifpui vervangen? Dan verwijdert je vakspecialist voorzichtig alle onderdelen, zoals de beglazing en de profielen. Vervolgens bereidt hij de raamopening helemaal voor zodat de nieuwe schuifpui naadloos aansluit.

  3. OPTIE 2: opening maken

    Wil je een nieuwe schuifpui plaatsen in de gevel? Dan vinden er werken aan de draagmuur plaats. In dit geval moet je expert grondig de bouwtekeningen inspecteren. Anders krijg je structurele problemen. Afhankelijk van de aard van de werken spreken we hier al snel over een ingrijpende verbouwing. In bepaalde gevallen kan dit niet vergunningsvrij.

  4. Schuifpui plaatsen

    Zijn de voorbereidende werken achter de rug? Dan plaatst een kozijnspecialist je schuifpui volgens de regels van de kunst. Daarbij houdt hij rekening met alle aandachtspunten, waardoor jij verzekerd bent van een mooi eindresultaat met uitstekende isolatiewaarden.

  5. Afwerking & opruimen

    Werd je schuifraam netjes in de muur gemonteerd? Dan ruimt je expert alles op. Na een korte uitleg over hoe je de schuifpui correct opent en sluit is je schuifpui klaar voor gebruik.

Kozijnspecialist nodig? Vul ons aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met verschillende professionals actief in je regio. Vind hier het formulier.

 

Schuifpui plaatsen: kosten

Wat zijn nu de kosten voor een schuifpui, inclusief plaatsen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het materiaal speelt een rol. Daarnaast zijn ook de afwerking, het soort schuifsysteem, het type beglazing, de voorbereidingen, … doorslaggevende prijsbepalers. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende prijzen voor schuifpuien op basis van de materialen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Kunststof€ 800 - 1.000
Aluminium € 1.350 - 1.500
Hout € 1.000 - 1.250
Staal€ 1.650 - 2.200

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wil je graag een precieze prijs voor jouw schuifpui op maat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze ervaren vakbedrijven adviseren jou graag verder: van idee tot uitvoering. Interesse? Vul het contactformulier in en ontvang offertes op maat.

 

Kan ik de kosten drukken met subsidies?

Investeren in een nieuwe schuifpui neemt een hap uit je budget. Met verschillende subsidies kan je de kosten gelukkig drukken. Zo ontvang je met de ISDE tot € 45 subsidie per m² bij het plaatsen van HR+++ glas en isolerende panelen in een raamkozijn.

Benieuwd naar de verschillende subsidies? Ontdek het in ons subsidieartikel.

 

Kunststof schuifpui prijzen inclusief plaatsen

 

Schuifpui plaatsen: aandachtspunten

Wil je een schuifpui laten plaatsen? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Dat zijn…

  • Budget: er zijn zoveel vormgevingsmogelijkheden dat je in je enthousiasme soms keuzes maakt die het totale prijskaartje flink doen stijgen. Onze tip? Zorg ervoor dat je op voorhand een budget in gedachten hebt. Zo kan je alsnog met je expert de alternatieven bekijken.
  • Railsysteem: de plaats van de rails bepaalt het uitzicht van je schuifpui. Doorgaans bevindt het systeem zich aan de binnenkant van je raam om de volledige water- en winddichtheid te verzekeren. Wil je een schuifpui met een naadloze look? Dan kan je het railsysteem ook langs de buitenkant laten plaatsen, maar hou er rekening mee dat je ze dan ook vaker moet schoonmaken door blootstelling aan het weer.
  • Gewicht: het gewicht van je schuifraam kan best hoog oplopen. Zeker als je voor triple glas kiest, is niet alleen je glas dikker, maar zijn ook de profielen steviger. Daarom is het van belang dat het schuifsysteem van je pui hieraan is aangepast.
  • Vergunning: wil je 2 kleine ramen vervangen door 1 grotere, nieuwe schuifpui? En verander je daarbij het uitzicht van je gevel? Dan moet je in bepaalde situaties een omgevingsvergunning aanvragen. Meer weten? Dan kan je bij je gemeente of vakspecialist terecht!
  • Inbraakveiligheid: schuiframen worden tegenwoordig sterk beveiligd zodat inbrekers geen kans maken. Dat gebeurt met een meerpuntsslot, veiligheidsbeslag, veiligheidsbeglazing, … Daardoor is het onmogelijk om de schuiframen uit hun rails te heffen.
  • Zonwering: een luxueuze schuifpui brengt natuurlijk ook veel lichtinval en inkijk met zich mee. Zonwering houdt zowel de warmte als nieuwsgierige blikken buiten. Kies uit screens, rolluiken, zonneschermen, houten of aluminium lamellen, … om jouw schuifpui af te werken.

BELANGRIJK: een professional is op de hoogte van alle aandachtspunten bij het plaatsen van een schuifpui. Ontmoet jouw vakspecialist via het onderstaande contactformulier:

 

Offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kozijnenplaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.